Blootstelling aan ozon leidt op lange termijn tot een afname van de longfunctie. Dit effect blijft bestaan als er in de analyse rekening gehouden wordt met andere omgevingsblootstellingen, zoals fijnstof, stikstofdioxide of groen in de leefomgeving.1,2
Er is veel bekend over de gezondheidseffecten van fijnstof (particulate matter; PM) en stikstofdioxide (NO2). Ook het kortetermijneffect van ozon op de longfunctie is goed onderzocht. Over het langetermijneffect van ozon op de longfunctie is minder bekend.
Onderzoekers die zijn betrokken bij de longitudinale European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) onderzochten de associatie tussen de langetermijnblootstelling aan ozon en de afname in longfunctie bij volwassenen over een periode van 20 jaar. Ook onderzochten zij of deze associatie bleef bestaan als zij corrigeerden voor andere blootstellingen in de leefomgeving, zoals luchtvervuiling (PM2.5 en NO2) en groen in de leefomgeving (op basis van de Normalized Difference Vegetation Index; NDVI).
De onderzoekers analyseerden de gegevens van 3.014 volwassen uit 8 Europese landen die deelnemen aan de ECRHS-studie. De gemiddelde jaarlijkse blootstelling aan ozon, PM2.5 en NO2 en informatie over de vegetatie in de omgeving bepaalden zij op basis van de woonadressen van de deelnemers in de afgelopen 20 jaar. Daarnaast beschikten zij over gegevens van de longfunctie (FEV1 en FVC) op de leeftijd van 35, 44 en 55 jaar.
Uit de analyse bleek dat voor iedere 7 μg/m3 toename van de hoeveelheid ozon (de interquartile range; IQR) de FEV1 afnam met 2,08 ml/jaar (95%-BI -2,79 tot -1,36). De FVC nam af met 2,86 ml/jaar (95%-BI -3,73 tot -1,99). Dit effect is gecorrigeerd voor de afname in longfunctie die in ieder geval al optreedt als mensen ouder worden. Ook als de onderzoekers daarnaast corrigeerden voor blootstelling aan PM2.5, NO2 en de NDVI bleef het effect ongeveer even groot.
Aldus onderzoeker Joachim Heinrich, die de resultaten tijdens de ERS presenteerde, zal de hoeveelheid ozon in de komende decennia niet afnemen.2 Aandacht voor dit onderwerp blijft dus van groot belang.
Bronnen:
- Zhao T, Heinrich J. Long-term exposure to ambient ozone and lung function decline over 20 years in a prospective cohort of adults: The ECRHS study. ERS 2023. Oral presentation, abstract OA2522.
- Zhao T, Markevych I, Fuertes E, et al. Impact of long-term exposure to ambient ozone on lung function over a course of 20 years (The ECRHS study): a prospective cohort study in adults. Lancet Reg Health Eur. 2023 Sep 1;34:100729. doi: 10.1016/j.lanepe.2023.100729.