Een cross-sectionele studie van de Sint Maartenskliniek, Participation in Psoriatic Arthritis (PART2) genaamd, toont aan dat patiënten met arthritis psoriatica (PsA) minder vaak een betaalde baan hebben dan mensen uit de algemene bevolking. Bovendien zijn patiënten gemiddeld 10% minder productief.
PsA kan leiden tot pijn, invaliditeit en verlies van kwaliteit van leven. PsA kan ook leiden tot beperkingen in werk en sociale activiteiten, met alle maatschappelijke kosten van dien. Tot nu toe was er weinig onderzoek gedaan naar de omvang en determinanten van deze beperkingen bij Nederlandse PsA-patiënten.
Van de 246 geïncludeerde patiënten was 48,8% man en de gemiddelde leeftijd was 55,7 jaar. Ruim de helft (53%) had een betaalde baan. In vergelijking met de op leeftijd en geslacht gematchte algemene bevolking hadden minder PsA-patiënten een betaalde baan (63 vs. 53%; p < 0,001). Er was een verband tussen een lagere leeftijd en beter fysiek functioneren, vastgesteld met de Health Assessment Questionnaire-Disability Index (HAQ-DI), enerzijds en het hebben van een betaalde baan anderzijds.
De totale arbeidsbeperking van degenen met een betaalde baan was 10%. In deze subgroep gingen de volgende parameters gepaard met meer arbeidsbeperkingen: een hogere score voor de ziekteactiviteit, vastgesteld met de Psoriatic Arthritis Disease Activity Score (PASDAS), een slechter fysiek functioneren (HAQ-DI) en een slechtere geestelijke kwaliteit van leven, vastgesteld met de Mental Component Summary-score (p ≤ 0,05). Met name de leeftijd, het geslacht en de behandelmodaliteit gingen niet gepaard met de aanwezigheid van arbeidsbeperkingen.
Terwijl een slechter lichamelijk functioneren het risico op arbeidsbeperkingen en het niet hebben van een betaalde baan vergroten, lijkt een lagere ziekteactiviteit te beschermen tegen arbeidsbeperkingen, ongeacht de behandelmodaliteit.
De onderzoekers denken dan ook dat door het handhaven van een adequate ziektecontrole patiënten beschermd kunnen worden tegen arbeidsbeperkingen en toekomstige arbeidsongeschiktheid of verlies van hun baan.
Bron: