Patiënten met diabetes type 2 onafhankelijk van insuline door endoscopische behandeling

Delen via:
UEG Week 2024

Re-Cellularization via Electroporation Therapy (ReCET) in de dunne darm bij patiënten met diabetes type 2 die insulineafhankelijk zijn, kan de gevoeligheid voor endogeen insuline zodanig verbeteren dat deze patiënten geen insuline meer nodig hebben. Dat blijkt uit een eerste studie bij mensen met deze methode. De Nederlandse onderzoeker Celine Busch presenteerde de resultaten tijdens de UEG Week in Wenen.

Busch, arts-onderzoeker op de afdeling Gastro-enterologie in Amsterdam UMC locatie AMC, noemt de resultaten ‘zeer bemoedigend omdat ze aangeven dat ReCET een veilige en haalbare procedure is die in combinatie met semaglutide de insulinebehoefte effectief kan elimineren.’

ReCET is een endoscopische behandeling waarbij via elektroporatie poriën in de celmembraan van de mucosa worden aangebracht, waardoor deze cellaag via apoptose op natuurlijke wijze afsterft en zich vervolgens vernieuwt. De diepere cellagen blijven onaangetast. Een eenmalige behandeling met ReCET zou de gevoeligheid van het lichaam voor endogeen insuline kunnen verbeteren. Het onderliggende mechanisme is nog niet duidelijk, onderzoek daarnaar is gaande. Het idee is dat patiënten met diabetes type 2 na een ReCET-procedure geen insuline meer nodig hebben, wat gunstig is omdat patiënten door de insuline in gewicht toenemen.

Busch onderzocht voor haar promotieonderzoek de ReCET-procedure voor het eerst bij patiënten met diabetes type 2 en overgewicht die langwerkende insuline gebruikten, maar nog een voldoende bètacelfunctie hadden. Ze voerde de ReCET-procedure uit bij 14 patiënten met een BMI van 24-40, die dagelijks een basisdosis insuline < 1 E/kg gebruikten. Na de endoscopische behandeling kregen de patiënten 2 weken een isocalorisch vloeibaar dieet, waarna de dosis van de GLP1-agonist semaglutide geleidelijk aan werd opgevoerd naar 1 mg/week. Busch volgde de patiënten gedurende 2 jaar en controleerde na 6, 12 ,18 en 24 maanden of ze nog exogene insuline nodig hadden om het HbA1c < 7,5% te houden.

De ReCET-procedure bleek effectief. De procedure slaagde in technisch opzicht bij alle patiënten en had geen negatieve bijeffecten. Op 1 na alle patiënten verdroegen de maximale dosis semaglutide. Na 6 en na 12 maanden had 86% nog steeds geen insuline nodig, terwijl de glykemische controle significant verbeterde. Het HbA1c daalde van 7,2 naar 6,5% en de nuchtere bloedglucosewaarde van 8,8 naar 6,6 mmol/l. Het lichaamsgewicht nam af van gemiddeld 90,9 naar gemiddeld 74,5 kg. In totaal 11 patiënten voltooiden de follow-up van 24 maanden. Zij bleven allen onafhankelijk van insuline.

Bron:

Busch CBE, Van den Hoek K, Van Baar A, et al. Durable effects of duodenal ablation using electroporation combined with semaglutide to eliminate insulin therapy in patients with type-2 diabetes; the 24-month results. Presented at UEG Week 2024; OP049.

Babyboomers zitten vaker in HCV-zorg

okt 2017 | Hepatologie

Lees meer over Babyboomers zitten vaker in HCV-zorg

DDW 2017: Gemengde resultaten met relamorelin bij diabetische gastroparese

mei 2017

Lees meer over DDW 2017: Gemengde resultaten met relamorelin bij diabetische gastroparese

DDW 2017: Risicoscore voorspelt kans op herhaalde gastro-intestinale bloeding bij gebruik antistolling

mei 2017

Lees meer over DDW 2017: Risicoscore voorspelt kans op herhaalde gastro-intestinale bloeding bij gebruik antistolling

DDW 2017: Biosimilar even effectief als infliximab in fase III-studie bij ziekte van Crohn

mei 2017 | IBD

Lees meer over DDW 2017: Biosimilar even effectief als infliximab in fase III-studie bij ziekte van Crohn

Vezelrijk dieet vermindert mortaliteit onder patiënten met darmkanker

mei 2017

Lees meer over Vezelrijk dieet vermindert mortaliteit onder patiënten met darmkanker

DDW 2017: Abrilumab effectief bij colitis ulcerosa

mei 2017 | IBD

Lees meer over DDW 2017: Abrilumab effectief bij colitis ulcerosa

Split-dose voorbereiding bij coloscopie verbetert de adenoomdetectiegraad

mei 2017 | Hepatologie

Lees meer over Split-dose voorbereiding bij coloscopie verbetert de adenoomdetectiegraad

DDW 2017: Enzym uit schimmel vermindert gluten in darmkanaal

mei 2017 | Coeliakie

Lees meer over DDW 2017: Enzym uit schimmel vermindert gluten in darmkanaal

ECCO IBD 2017 - Wat is momenteel ‘hip & happening’ in IBD-land?

feb 2017 | IBD

Lees meer over ECCO IBD 2017 - Wat is momenteel ‘hip & happening’ in IBD-land?