Het is Nederlandse onderzoekers gelukt om met behulp van kunstmatige intelligentie te voorspellen welke patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom een slechte uitkomst hebben na CAR T-celtherapie met tisagenlecleucel.
CAR T-celtherapie lijkt voor ongeveer 40% van de patiënten met een recidiverend of refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom (R/R DLBCL) een curatieve optie. Voor de meerderheid geldt dit dus niet. CAR T-celtherapie is een zware en bovendien erg dure behandeling. Selectie van patiënten is dan ook zinvol.
In de JULIET-studie kregen patiënten met R/R DLBCL een CAR T-celbehandeling met tisagenlecleucel. Het totale responspercentage (ORR) was 53; 39% had een complete respons. Van de 115 evalueerbare patiënten vertoonde 62% ziekteprogressie of stierf.
Dr. Margot Jak (UMC Utrecht) en haar collega’s gingen na of op basis van onder andere data uit PET/CT-scans voorafgaand aan de CAR T-celinfusie, artificial intelligence (AI) kan voorspellen welke patiënten zullen responderen op de behandeling met tisagenlecleucel en welke patiënten niet. Er is ook een aantal andere parameters meegenomen, waarvan al bekend is dat zij voorspeller zijn van een slechte uitkomst na CAR T-celtherapie, namelijk lactaatdehydrogenase (LDH), de International Prognostic Index (IPI), leeftijd, bloedplaatjes en het metabool tumorvolume.
Jak en collega’s ontwikkelden een model dat 2 duidelijke groepen onderscheidt: een groep met een positieve AI-signature en een groep met een negatieve AI-signature. Van deze laatste groep heeft bijna 100% een slechte uitkomst.
Bron: