Een eerstelijnsbehandeling met pembrolizumab in plaats van chemotherapie verdubbelt de progressievrije overleving (PFS) van patiënten met gemetastaseerd colorectaal carcinoom met microsatellietinstabiliteit. De onderzoekers van de KEYNOTE-177-studie pleiten dan ook voor de PD 1-remmer als nieuwe standaardbehandeling voor deze patiëntenpopulatie.
Bij ongeveer 5% van de patiënten met gemetastaseerde darmkanker is sprake van microsatellietinstabiliteit. De KEYNOTE-177-studie is een open-labelstudie die in deze patiëntengroep de werkzaamheid en veiligheid vergelijkt van pembrolizumab versus standaardzorgchemotherapie met of zonder bevacizumab of cetuximab als eerstelijnsbehandeling. Tijdens ASCO werden de finale resultaten van de PFS-analyse gepresenteerd.
Op het moment van datacutoff waren 153 patiënten gerandomiseerd naar een behandeling met pembrolizumab en 154 naar chemotherapie met of zonder targeted therapie. Pembrolizumab bleek superieur aan chemotherapie wat betreft mediane PFS (16,5 maanden versus 8,2 maanden; HR 0,60; p = 0,0002). Het objectieve responspercentage (ORR) was 43,8% versus 33,1%, de mediane responsduur werd niet bereikt in de pembrolizumab-groep en was 10,6 maanden in de chemotherapie-groep.
Van de patiënten die pembrolizumab kregen, had 11% een volledige respons, 32,7% had een partiële respons en 30,9% stabiele ziekte. Ter vergelijking: dit was respectievelijk 3,9%, 29,2% en 42,2% in de chemotherapie-groep. Ernstige behandelingsgerelateerde bijwerkingen (graad 3 of meer) kwamen minder vaak voor bij pembrolizumab dan bij chemotherapie (22% versus 66%).
Bron
Andre T, et al. Pembrolizumab versus chemotherapy for microsatellite instability-high/mismatch repair deficient metastatic colorectal cancer: The phase 3 KEYNOTE-177 study. ASCO Virtual Scientific Symposium 2020, abstract LBA4.