Het gehalte van 2 soorten pepsinogeenenzymen in het bloed en de verhouding waarin ze voorkomen, hebben een zeer hoge diagnostische waarde voor het vaststellen van atrofische gastritis en adenocarcinoom in de maag. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Alexandrië in hun onderzoek dat is gepresenteerd tijdens de UEG Week 2023.
Maagkanker heeft nog een goede prognose en is nog behandelbaar als het in een vroeg stadium, of in een voorstadium zoals ernstige atrofische gastritis, wordt ontdekt. Pepsinogeen is een enzym in het bloed dat goed als niet-invasieve biomarker zou kunnen dienen voor vroegdiagnostiek. De toepassing ervan was tot nu controversieel, omdat de afkapwaarden ervan voor verschillende bevolkingsgroepen verschillen.
De onderzoekers onder leiding van dr. Ayman Shamseya, namen de diagnostische waarde van 2 soorten pepsinogeen, pepsinogeen 1 en 2, en de verhouding waarin deze enzymen voorkomen onder de loep. Zij hebben de concentraties van beide enzymen en de verhouding gemeten bij patiënten met atrofische gastritis, bij patiënten met adenocarcinoom in de maag en bij gezonde controlepersonen. De diagnose werd bevestigd met klinisch, endoscopisch en histologisch onderzoek.
Het gehalte pepsinogeen 1 en de verhouding tussen pepsinogeen 1 en pepsinogeen 2 waren bij de 2 patiëntengroepen vergelijkbaar, maar verschilde significant van de waarden die in de controlegroep werden gevonden. De optimale afkapwaarde voor de diagnose van atrofische gastritis of maagkanker was een pepsinogeen 1-gehalte van 18,96 en een verhouding pepsinogeen 1/pepsinogeen 2 van 2,25. Bij deze waarden was de sensitiviteit 94%, de specificiteit 88,4% en de positief en negatief voorspellende waarde van beide 100%.
Bron