O-(2-[18F]-fluoroethyl)-L-tyrosine ([18F]FET) PET-MRI is in staat met grote accuratesse hypofyseadenomen met een omvang van 3 mm te detecteren, zo tonen onderzoekers van het Erasmus MC aan. Dit verbetert de diagnostiek, chirurgische behandeling en follow-up van deze kleine functionele tumoren.1
Kleine, functionele hypofyseadenomen kunnen ernstige klachten veroorzaken en leiden tot vroegtijdig overlijden. Beeldvorming met MRI blijkt bij zo’n 40% van deze patiënten niet afdoende voor het plannen en uitvoeren van een adequate chirurgische ingreep. Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC gingen na in hoeverre [18F]FET PET-MRI deze adenomen beter in beeld kan brengen.
Hiertoe hebben zij 28 patiënten (22 met ziekte van Cushing, 6 met acromegalie) met een verdenking op een klein, functioneel hypofyseadenoom gescand. Bij 17 van de 22 patiënten met ziekte van Cushing was eerder de diagnose hypofyseadenoom gesteld met behulp van Inferior Petrosal Sinus Sampling (IPSS). Alle patiënten met de ziekte van Cushing en 4 van de 6 patiënten met acromegalie vertoonden een positieve [18F]FET PET-scan. Op het MRI-beeld waren adenomen zichtbaar vanaf 3 mm grootte. Van de Cushing-patiënten ondergingen er vervolgens 14 een transsfenoïdale adenomectomie, die bij 11 van hen leidde tot een biochemische remissie. Dit komt overeen met 100% sensitiviteit van de [18F]FET PET-MRI en een positief voorspellende waarde van 78-100%.
De onderzoekers concluderen dat de gecombineerde [18F]FET PET-MRI een welkome aanvulling vormt op de bestaande diagnostische technieken.
Bron: