Een behandeling met de PI3K-deltaremmer leniolisib werd goed verdragen en verbeterde cytopenieën bij patiënten met geactiveerd PI3K-syndroom (APDS). Dat blijkt uit een wereldwijde studie naar deze zeldzame aandoening.
Pathogene varianten in PIK3CD– of PIK3R1-genen die coderen voor PI3K-delta en die hyperactiviteit van kinase veroorzaken, kunnen leiden tot een primaire immunodeficiëntie die geactiveerd PI3K-syndroom (APDS) of PASLI wordt genoemd. Patiënten met APDS hebben ontregelde B- en T-cellen, wat leidt tot lymfoproliferatie, auto-immuniteit, immunodeficiëntie en een verhoogd risico op lymfoom. De huidige behandelingen zijn voornamelijk empirisch.
De groep internationale onderzoekers rapporteerde eerder over het gebruik van moleculair gerichte remming van hyperactieve PI3K-delta-signalering met het middel leniolisib (CDZ173) bij zes patiënten met APDS in een twaalf weken durende open-label fase II/III studie met dosisescalatie en in een tussentijdse analyse van de open-label expansiestudie. Dit jaar presenteerden de onderzoekers in een late breaking abstract de resultaten van een gerandomiseerde studie waarin deelnemers een vaste dosis leniolisib ontvingen.
Wereldwijd werden 31 patiënten geïncludeerd. Leniolisib bleek het 3D-volume in niet-indexlymfeklieren vanaf aanvang tot dag 85 te verminderen (p = 0,0011). Verschillende patiënten lieten weten dat de vermindering van lymfoproliferatie hun pijn in de nek en slikproblemen verminderde. Bij 82% van de patiënten die leniolisib kregen verbeterden de cytopenieën, versus 60% van de patiënten die placebo ontvingen. Leniolisib werd goed verdragen, geen van de gerapporteerde bijwerkingen leidde tot stopzetting van de behandeling.
Bron