Verslechtering van pijn en totale MSSS-score kunnen een voorspeller zijn van de respons op anti-CGRP/r monoklonale antilichamen bij patiënten met migraine. Deze therapieën zijn effectief en hoewel ze bij gebruik in de klinische praktijk frequent bijwerkingen met zich meebrengen, zijn deze mild van aard.
Over voorspellers van respons op monoklonale antilichamen tegen calcitonine-gengerelateerd peptide (CGRP) en zijn receptor (CGRP/r) bij migrainepatiënten is vooralsnog weinig bekend. Membrilla et al. hebben geprobeerd een voorspeller van klinische respons te vinden. Zij deden dit aan de hand van een prospectieve cohortstudie van 126 migrainepatiënten die behandeld werden met galcanezumab (n = 42) of erenumab (n = 84) met 6 maanden follow-up in een hoofdpijnkliniek.
De ernst van de symptomen werd beoordeeld met behulp van de Migraine Severity Symptom Score (MSSS). Voor het beoordelen van beperkingen werden de Migraine Disability Assessment Questionnaire (MIDAS) en de Headache Impact Test-6 (HIT-6) gebruikt. Het primaire eindpunt van dit onderzoek was het percentage responders dat gedefinieerd werd als ≥ 50% afname van maandelijkse hoofdpijndagen na 6 maanden.
Van de 126 patiënten die in dit onderzoek geïncludeerd waren, had 75,4% chronische migraine en 24,6% had hoogfrequente episodische migraine. 88,1% van de deelnemers was vrouw, de gemiddelde leeftijd was 49,3 jaar en de gemiddelde MSSS was 14,4. Het aantal maandelijkse hoofdpijndagen was op baseline 20,2, na 3 maanden 10,6 en na 6 maanden 10,8. De score op de MIDAS was respectievelijk 74,7, 34,4 en 34,0 en die op de HIT-6 66,3, 56,5 en 56,6.
Het bleek dat de responderstatus geassocieerd was met de MSSS-totaalscore (OR 0,87) en met de ernst van de verslechterende pijnintensiteit bij het uitvoeren van gebruikelijke activiteiten (OR 0,54; p = 0,012).
Bron:
Membrilla JA, Ruíz Castrillo MJ, Sastre Real M, et al. Could symptom severity predict the response to anti-CGRP monoclonal antibodies in migraine? EHC 2022, ePoster 274.