Pirtobrutinib heeft in de fase I/II-BRUIN-studie veelbelovende resultaten laten zien bij zwaar voorbehandelde patiënten met Richter-transformatie. Ook bij patiënten die eerder gerichte chemo-immuuntherapie en covalente BTK-remmers hadden gekregen.
Richter-transformatie (RT) gaat gepaard met een extreem slechte prognose; de geschatte mediane totale overleving (OS) is 3 tot 11 maanden. Deze complicatie komt naar schatting voor bij ongeveer 10% van de patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL). De behandelopties zijn tot op heden schaars.
Pirtobrutinib is een zeer selectieve, niet-covalente (reversibele) BTK-remmer. In eerder onderzoek heeft het middel een veelbelovende werkzaamheid laten zien bij patiënten met B-celmaligniteiten. Het bleek bovendien goed te worden verdragen.
Inmiddels zijn ook de resultaten van een groter cohort van RT-patiënten (n = 57) bekend. In deze groep, bestaande uit overwegend zwaar voorbehandelde RT-patiënten, was het totale responspercentage (ORR) 54%, waaronder 5 complete en 22 partiële responsen. De mediane duur van de respons (DoR) was 8,6 maanden. Na een mediane studie-follow-up van 9,7 maanden was de mediane OS 13,1 maanden.
In het veiligheidscohort – dat bestond uit alle met pirtobrutinib behandelde patiënten met B-celmaligniteiten (n = 725) – waren de meest voorkomende behandelingsgerelateerde bijwerkingen vermoeidheid (26%), diarree (22%), en kneuzingen (19%). De meest voorkomende graad ≥ 3-bijwerking was neutropenie (20%).
Bron: