Bij patiënten met een prostaatcarcinoom is een plantaardig dieet geassocieerd met een lager risico op progressie en het optreden van een recidief, met name bij oudere mannen. Een nieuwe analyse van data uit de CaPSURE-studie laat zien dat mannen die zich het meest strikt houden aan een plantaardig dieet een 52% lager risico hebben op progressie ten opzichte van de mannen met het minst plantaardige dieet.
De CaPSURE-studie is een Amerikaans, longitudinaal, observationeel onderzoek onder ongeveer 15.000 patiënten met een prostaatcarcinoom bij wie de ziekte door een biopt is bevestigd. De in 2004 gestarte CaPSURE Diet and Lifestyle-studie onderzocht de invloed van voeding op prostaatcarcinoom. Voor deze studie vulden 2038 patiënten met relatief vroeg stadium (T1 – T2) prostaatcarcinoom vragenlijsten in over hun voeding en leefstijl. De deelnemers werden vervolgens verdeeld over 5 groepen op grond van hun inname van plantaardige producten, in het algemeen gezonde en bijzonder gezonde producten.
Na een mediane follow-up van 7,4 jaar bleek het risico op ziekteprogressie bij patiënten in het kwintiel met de hoogste inname van plantaardig voedsel 52% lager dan bij patiënten uit het kwintiel met de laagste inname. Tevens was er een 53% lager risico op een recidief. Verder speelt leeftijd een rol: bij mannen ouder dan 65 jaar was een hoge consumptie van gezond plantaardig voedsel geassocieerd met een lager risico op een recidief (HR 0,41).
De onderzoekers stellen dat patiënten kan worden aangeraden om hulp te zoeken bij het verbeteren van dieet- en leefstijlkeuzes om de klinische uitkomsten van de ziekte te verbeteren. Zij willen in de toekomst onderzoeken of er bij patiënten met prostaatcarcinoom een verband is tussen een plantaardig dieet en prostaatkankergerelateerd overlijden en tussen een plantaardig dieet en de kwaliteit van leven.
Bron: