Poliklinische behandeling van patiënten met acuut gedecompenseerd hartfalen door middel van telehealth leidt in de praktijk niet alleen tot vermindering van het aantal heropnames binnen 30 dagen na ontslag, maar resulteert eveneens in een afname van de mortaliteit. De bevindingen zijn gepresenteerd op het ACC/WCC Congress 2023.
Patiënten met acuut gedecompenseerd hartfalen (HF) liggen doorgaans lang in het ziekenhuis; ook heropnames komen vaak voor. In een Britse pilotstudie is voor het eerst de poliklinische behandeling van deze populatie waarbij gebruik werd gemaakt van telehealth onderzocht. Het onderzoek liep tussen mei en september 2022.
Om behandeling op afstand mogelijk te maken, werd een zogenaamde virtuele HF-poli ontwikkeld. Patiënten kregen ofwel thuis intraveneus furosemide toegediend ofwel als bolus op de HF-poli. De zorg van de virtuele HF-poli behelsde een dagelijkse ronde van de specialist, de overdracht van klinische parameters naar een telehealth ‘hub’ en telefonische beoordeling door verpleegkundigen.
De onderzoekers vergeleken onder meer de klinische risicoscores, comorbiditeit (voor leeftijd gecorrigeerde Charlson Co-morbidity Index; CCI), kwetsbaarheid en kortetermijnuitkomsten (heropname binnen 30 dagen na ontslag en mortaliteit) van de patiënten op de virtuele HF-poli (n = 110) met die van de patiënten die in 2021 geen behandeling middels telehealth hadden gekregen (n = 471).
Uit deze vergelijking volgde dat er – ondanks vergelijkbare scores op het gebied van behandeling volgens de geldende richtlijnen, comorbiditeit en kwetsbaarheid – significante verschillen waren in het aantal heropnames en mortaliteit. Zo was het percentage heropnames binnen 30 dagen bij de met telehealth behandelde patiënten 10% versus 21% bij de patiënten die standaardzorg hadden gekregen (p = 0,01). Mortaliteit binnen 30 dagen kwam bij 2% van de patiënten van de virtuele HF-poli voor en bij 14% van de patiënten die behandeld waren met standaardzorg (p < 0,001).
Bron