Een recente fase II-studie toont bemoedigende resultaten voor de neoadjuvante behandeling van cutaan plaveiselcelcarcinoom met de PD-1-remmer cemiplimab.
De Amerikaanse studie omvatte 79 patiënten met reseceerbaar cutaan plaveiselcelcarcinoom (CSCC). In de neoadjuvante fase ontvingen patiënten cemiplimab gevolgd door een operatie.
In deel 1 van de studie ontvingen patiënten met reseceerbaar stadium II-IV (M0) CSCC neoadjuvant cemiplimab elke 3 weken maximaal 4 doses, gevolgd door een curatieve operatie. In deel 2 van de studie ontvingen de patiënten, naar goeddunken van de onderzoeker, adjuvant cemiplimab gedurende maximaal 48 weken of uitsluitend radiotherapie of observatie.
Eerder maakten de onderzoekers al de responspercentages openbaar, inmiddels zijn ook de resultaten na een jaar follow-up bekend. Op 1 december 2022 was de mediane duur van de follow-up 18,7 maanden. Onder de 70 patiënten die een operatie ondergingen, werd als vervolgbehandeling het meest gekozen voor: uitsluitend observatie (n = 29), cemiplimab (n = 16) of radiotherapie (n = 12). Geen van de 40 patiënten met een volledige pathologische respons (pCR) en slechts 1 van de 10 patiënten met major pathologische respons (MPR) kreeg een recidief.
De eventvrije overleving (EFS) na 12 maanden was 89% en bij patiënten met een pCR zelfs 95%. De ziektevrije overleving (DFS) na 12 maanden was 92% voor degenen die een operatie ondergingen. De totale overleving (OS) na 12 maanden bedroeg 92% voor alle patiënten.
Van de 16 patiënten die cemiplimab kregen in deel 2 van het onderzoek, hadden er 2 ernstige bijwerkingen. Over het algemeen werden er echter geen nieuwe veiligheidsproblemen geconstateerd met cemiplimab. Wel zijn meer studies en langetermijngegevens nodig om de resultaten te bevestigen.
Bron:
Gross N, et al. A phase II study of neoadjuvant cemiplimab for stage II to IV cutaneous squamous cell carcinoma (CSCC): One-year follow-up. ESMO 2023, abstract 1088MO.