Moeders die tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding prebiotica gebruiken, hebben een iets andere samenstelling van de moedermelk dan moeders die een placebo gebruiken. Dit blijkt uit de resultaten van de Australische SYMBA-studie.1
Prebiotica zijn fermenteerbare vezels die een gunstige invloed hebben op de samenstelling van het microbioom in de darm. Preklinische studies laten zien dat prebiotica een immunomodulerend effect hebben.2 Mogelijk kan het gebruik van prebiotica door vrouwen tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding het risico op allergie bij hun kind verminderen.
Onderzoekers bestudeerden of het gebruik van een voedingssupplement met de prebiotica galacto-oligosachariden (GOS) en fructo-oligosachariden (FOS) de samenstelling van moedermelk beïnvloedt. Dit onderzochten zij binnen de SYMBA-studie. In deze gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie gebruikten zwangere vrouwen een voedingssupplement met GOS/FOS of een placebo (maltodextrine) vanaf een zwangerschapsduur van 20 weken tot ten minste 6 maanden na de bevalling. De primaire uitkomstmaat van de studie was een diagnose van eczeem bij het kind op 1-jarige leeftijd.
In de huidige analyse bestudeerden de onderzoekers een van de secundaire uitkomstmaten van de studie, namelijk de samenstelling van de moedermelk 2, 4 en 6 maanden na de geboorte. Dit deden zij bij 100 moeders. 46 van deze moeders gebruikten prebiotica en 54 placebo.
In de moedermelk vergeleken zij de concentraties van microbiota, moleculen die interacteren met microbiota (lactoferrine, sCD14), epitheliale groeifactoren, cytokines, antistoffen en allergenen. Zij zagen dat de concentraties van TGF-beta 1 (een regulatoir cytokine) en sCD14 (een molecuul dat van belang is voor de interactie tussen bacteriën) lager waren bij moeders die prebiotica gebruikten in vergelijking met moeders in de placebogroep. Het aantal moeders bij wie het cytokine IL-5 detecteerbaar was in de moedermelk was hoger in de prebioticagroep. Als IL-5 detecteerbaar was, was de concentratie ook hoger. Na bonferronicorrectie voor multiple toetsen was geen van deze associaties meer statistisch significant.
De onderzoekers concluderen dat het gebruik van prebiotica de samenstelling van moedermelk mogelijk beïnvloedt. In het vervolg van de studie willen zij uitzoeken of prebiotica zich ook vertalen in minder allergie bij het kind.
Bronnen:
- Divakara N, Saraswati C, Cooper M, et al. Maternal prebiotic supplementation modifies human milk immunological composition linked to allergy. EAACI Congress 2023, oral presentation 001341.
- Brosseau C, Selle A, Palmer DJ, et al. Prebiotics: mechanisms and preventive effects in allergy. Nutrients. 2019;11(8):1841.