Recentelijk zijn de afkappunten voor hypertensie in belangrijke wereldwijde richtlijnen aangescherpt. Toch blijven er discussiepunten. Zo is de impact van de bloeddruk op coronaire hartziekten (CAD) en cerebrovasculaire ziekten (CVD) bij mensen met verschillende niveaus van glucosetolerantie (GST) nog niet volledig duidelijk. Tijd voor verdere aanpassing van de streefwaarden?
In een Japans onderzoek zijn de gegevens uit een landelijke database met 293.396 deelnemers zonder voorgeschiedenis met CAD of CVD geanalyseerd over de periode 2008-2016. Het Cox-regressiemodel is gebruikt om de risico’s van een CAD en/of een CVD-event te bepalen.
Bloeddrukniveau en glucosetolerantie
De deelnemers zijn onderverdeeld in vier groepen volgens gestratificeerde bloeddrukniveaus:
- < 130/90 mmHg;
- systolische BP (SBP) = 130-139 en/of diastolische BP (DBP) = 80-89 mmHg;
- SBP ≥ 140 of DBP > 90 mmHg;
- ≥ 140/90 mmHg.
Daarnaast is onderscheid gemaakt tussen normale glucosetolerantie (NGT), prediabetes (pre-DM) en diabetes mellitus (DM).
Hogere SBP verhoogt risico op CAD/CVD
Tijdens de onderzoeksperiode vonden 1099 CAD- en 1990 CVD-gebeurtenissen plaats. Mensen met SBP-niveaus ≥ 120 mmHg liepen een aanzienlijk hoger risico op het optreden van CAD/CVD dan mensen met lagere niveaus. De incidentie van CAD en CVD verschilde niet significant tussen NGT en prediabetes bij personen met een SBP ≤ 119, terwijl de hazardratio’s voor het optreden van CAD voor diabetespatiënten bijna 2,7 was. Dit was vergelijkbaar met NGT en prediabetes met een SBP ≥ 150 mmHg (tabel).
Impact van bloeddruk
Vergeleken met de groep NGT en SBP ≤ 119 mmHg was de hazardratio voor het optreden van CAD bij de groep DM en SBP ≥ 150 mmHg 5,91 (4,22-8,26). Een SBP ≥ 150 mmHg verhoogde het risico op CVD ongeveer vier keer, ongeacht GTS. Deze resultaten impliceren de noodzaak van nog lagere bloeddrukstreefwaarden, ongeacht GTS. De impact van de bloeddruk op preventie van CAD was sterker bij diabetespatiënten.
Bron: