Terugkeer van de syfilisinfectie is gebruikelijk bij mannen die seks hebben met mannen en bij wie deze infectie minstens eenmaal eerder is gediagnosticeerd. Vooral mannen die hiv-positief zijn en bekend zijn met soa’s lopen meer risico op herhaalde infecties. Dat blijkt uit onderzoek van Laura Staritsky, epidemioloog bij het RIVM, dat zij tijdens het STI & HIV 2021 World Congress presenteerde. Staritsky pleit voor een doeltreffend partnermanagement.
Staritsky doorzocht de nationale database van de centra voor seksuele gezondheid in de periode van medio 2014 tot eind 2019 op de surveillance-gegevens van mannen die een consult hadden bij een van de centra. Zij focuste op mannen die seks hebben met mannen en zich herhaaldelijk laten testen op soa’s. Binnen die groep van ruim 41.000 mannen keek zij nauwkeuriger naar de gegevens van mannen bij wie minimaal één keer de diagnose syfilis is gesteld en die daarna nog minstens een consult hadden.
Zij trof 3504 mannen bij wie in totaal 4282 syfilisinfecties zijn gediagnosticeerd en behandeld. Van hen was bijna een op de drie hiv-positief en had 41,4% in het voorgaande halfjaar meer dan tien sekspartners. In deze groep had 18,5% herhaaldelijke syfilisinfecties, waarbij de gemiddelde tijd tussen de infecties ongeveer 16 maanden bedroeg. Herhaalde infecties komen ruim twee keer vaker voor bij hiv-positieve mannen dan bij mannen zonder hiv-infectie.
Staritsky concludeert dat preventieve maatregelen belangrijk zijn voor mannen die seks hebben met mannen, zeker als ze hiv-positief zijn. Zij wijst op het nut van goed partnermanagement, waarbij na een soa-diagnose de seksuele partners van de patiënt worden gewaarschuwd, getest en behandeld.
Bron: