Een op chemotherapie gebaseerde conditionering is bij kinderen en adolescenten met acute lymfatische leukemie (ALL) geen goed alternatief voor totale lichaamsbestraling (TBI), behalve voor patiënten die niet in aanmerking komen voor TBI. Dat blijkt uit de prospectieve gerandomiseerde multicenter FORUM-studie.
Om acute en late toxiciteit van TBI te voorkomen bij ALL-patiënten die een hematopoëtische stamceltransplantatie moeten ondergaan, vergeleken onderzoekers wereldwijd of conditionering op basis van chemotherapie een conditionering door middel van totale lichaamsbestraling zou kunnen vervangen. Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend.
Tussen 2013 en 2018 ondergingen 404 van de 413 in de studie gerandomiseerde patiënten een hematopoëtische stamceltransplantatie met als conditionering ofwel TBI en etoposide (TBI/eto) (n = 202), fludarabine, thiotepa en busulfan (flu/thio/bu) (n = 99) of fludarabine, thiotepa en treosulfan (flu/thio/treo) (n = 93).
De totale overleving (OS) na 2 jaar was 91% in de TBI/eto-groep en 77% in zowel de flu/thio/bu- als de flu/thio/treo-groep (p < 0,001). De eventvrije overleving (EFS) na 2 jaar was respectievelijk 85, 64 en 58% (p = 0,003), de behandelingsgerelateerde mortaliteit (TRM) 3, 6 en 12% (niet significant verschillend) en de cumulatieve recidiefincidentie (CIR) 12, 30 en 31% (p = 0,04).
Gezien het significante verschil in OS en terugvalincidentie is conditionering met TBI/eto superieur aan conditionering met chemotherapie, concluderen de auteurs. Op busulfan of treosulfan gebaseerde conditionering kan echter wel een waardevol alternatief zijn voor patiënten die vanwege leeftijd of comorbiditeit niet in aanmerking komen voor TBI.
Bron:
Peters C, et al. TBI or chemotherapy-based conditioning for children and adolescents with ALL: a prospective randomized multicenter-study ‘FORUM’ on behalf of the AIEOP-BFM-ALL-SG, IBFM-SG, INTREALL-SG AND EBMT-PD-WP. EHA25 VIRTUAL 2020, abstract S102.