Een twee jaar durende behandeling met allergeenimmunotherapie (AIT) bij een graspollenallergie leidt tot een significante afname van symptomatische medicatie voor allergische rinitis (AR). Dit blijkt uit een analyse van real-world data. Alle leeftijdscategorieën blijken baat te hebben bij de immunotherapie.
Er is veel bewijs uit studies dat AIT tegen graspollenallergie werkzaam is bij volwassenen met AR of allergisch astma. Over de effectiviteit op langere termijn zijn echter minder gegevens voorhanden en voor kinderen of adolescenten ontbreken deze volledig. Met behulp van real-world data is nu onderzocht of kinderen en volwassenen met een graspollenallergie op de lange termijn baat hebben bij AIT.
In deze retrospectieve longitudinale studie is gebruikgemaakt van een Duitse prescriptiedatabase. De AIT-groep bestond uit patiënten die twee jaar of langer behandeld waren met graspollen-AIT (n = 14.184) en de controlegroep uit patiënten die symptomatische medicatie voor allergische rinitis (AR) ontvingen (n = 42.555). De studiepopulatie was verdeeld in 4 leeftijdscategorieën: 5 tot 12 jaar, 13 tot 17 jaar, 18 tot 35 jaar en 36 tot 50 jaar. Ongeveer 36% van de patiënten viel in de jongste categorie en ongeveer 30% had ook een diagnose astma.
Graspollen-AIT resulteerde bij alle leeftijdsgroepen in een significante afname van ongeveer 50% in het aantal voorschriften voor symptomatische medicatie ten opzichte van de controlegroep (p < 0,001). Dit effect was het sterkst bij adolescenten (59,5% reductie). Daarnaast nam het gebruik van astmamedicatie in de AIT-arm met ongeveer 30% af ten opzichte van de controlegroep. Dit effect werd eveneens in alle leeftijdscategorieën gezien. Ook in de dagelijkse klinische praktijk blijken AR-patiënten van alle leeftijden dus baat te kunnen hebben bij AIT.
Bron
Zieglmayer P, et al. Grass pollen allergen immunotherapy provides long-term relief of allergic rhinitis and asthma in patients of all age classes: a real world dataset analysis. EAACI Hybrid Congress 2022, abstract 100049.