Uit een RCT onder patiënten met reumatoïde artritis bleek dat 3 maanden gebruik van de gezondheidsapp RECLARIT naast standaardzorg leidde tot een hogere kwaliteit van leven dan alleen standaardzorg. In haar presentatie vertelde Gitta Jacob (Hamburg) dat het effect aanhield tot 6 maanden en dat ook andere psychosociale eindpunten significant verbeterden met de app.1
Hoewel nieuwe ontwikkelingen in de farmacologische behandeling van reumatoïde artritis (RA) de afgelopen jaren hebben geleid tot sterk verbeterde klinische uitkomsten, zoals inflammatie en structurele schade, kunnen deze nog steeds leiden tot zorgen en stress. RECLARIT is een digitale gezondheidsapp die in Duitsland speciaal ontwikkeld werd voor RA-patiënten.2 De app verstrekt methoden en oefeningen – veelal afkomstig uit de cognitieve gedragstherapie – en volgt een holistische benadering om patiënten te ondersteunen bij het verbeteren van hun mentale kwaliteit van leven. Maar werkt de app ook echt?
Dat onderzochten Jacob en haar collega’s in een RCT. Daarin randomiseerden ze 354 volwassen patiënten met RA naar de interventiegroep die RECLARIT gebruikte naast standaardzorg (n = 170) of naar de controlegroep met alleen standaardzorg (n = 184). Na 3 maanden bleek de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL) gemeten met de SF-36 mentale deelscore (MCS) significant hoger te zijn én meer te zijn toegenomen in de interventiegroep (van 33,6 naar 38,6) dan in de controlegroep (34,2 naar 35,7). Dit effect bleef overeind tot maand 6. Er was geen verschil tussen de groepen in de fysieke deelscore (PCS) van de SF-36.
Ook verschillende andere eindpunten samenhangend met psychosociale HRQoL verbeterden in 3 maanden significant meer in de interventiegroep dan in de controlegroep, zoals vermoeidheid (p = 0,003), depressie (p < 0,001), angst (p = 0,003) en sociale en werkgerelateerde functie (p = 0,028). Er traden geen verbeteringen op in pijn en in fysieke functie.
Bronnen: