Bij 20% van de volwassenen die als kind behandeld zijn wegens tetralogie van Fallot is disfunctie van het linkerventrikel aanwezig. Daarnaast is er een sterke associatie met het hebben doorgemaakt van meerdere hartoperaties en significante pulmonale regurgitatie. Er is echter geen significante associatie met geslacht, leeftijd of de aanwezigheid van atriale aritmieën.
Tetralogie van Fallot is het meest voorkomende type cyanotische hartziekte waarvoor chirurgische correctie in de kindertijd nodig is. Bij volwassenen bij wie de tetralogie van Fallot is hersteld, wordt nogal eens systolische disfunctie van het linkerventrikel gezien, al zijn de data hierover nog steeds schaars. Cardiale complicaties vormen een bron van zorg voor deze volwassen patiënten.
Portugese onderzoekers hebben geprobeerd de prevalentie van linkerventrikeldisfunctie bij volwassen patiënten die als kind een volledig chirurgisch herstel van de tetralogie van Fallot ondergingen in kaart te brengen. Het betrof een retrospectieve studie waarbij de follow-up plaatsvond in een polikliniek waar volwassenen met congenitale hartziekte behandeld werden. Een linkerventrikel-ejectiefractie ≥ 50% werd gedefinieerd als normaal, en als afgenomen indien deze < 50% was.
In totaal namen 56 patiënten deel aan de studie. De mediane leeftijd was 37,2 jaar en 61,6% van de patiënten was man. De gemiddelde leeftijd bij de eerste reparatie was 5 jaar. Linkerventrikeldisfunctie was aanwezig bij 19,6% van de patiënten. Mannelijk geslacht (p = 0,035), geschiedenis van > 4 hartoperaties (p < 0,001), gelijktijdige systolische disfunctie van het rechterventrikel (p = 0,01) en significante pulmonale regurgitatie (p = 0,04) waren geassocieerd met linkerventrikel-disfunctie.
Bron:
Carvalho M, Cabral M, Dias J, et al. Fontan survivors and left ventricular dysfunction in adult patients. HF Congress 2024.