Patiënten met ernstig astma die behandeld worden met mepolizumab kunnen hierdoor klinische remissie bereiken. De duur van de behandeling is hierbij van belang: een deel van de patiënten bereikt pas na meer dan een jaar klinische remissie. Afhankelijk van de definitie behaalde na 3 jaar 51 tot 73% van de patiënten deze uitkomst.1
De IL-5-remmer mepolizumab is effectief in de behandeling van ernstig astma. Het verlaagt het aantal exacerbaties en het gebruik van orale corticosteroïden.2 Wat minder bekend is, is of mepolizumab ook kan leiden tot klinische remissie van astma.
Italiaanse onderzoekers bestudeerden, in een retrospectieve real-world studie, 71 patiënten met ernstig astma die ten minste 3 jaar lang behandeld waren met mepolizumab.1 In deze groep onderzochten zij of er mensen waren die klinische remissie bereikten.
Omdat er nog geen eenduidige definitie bestaat voor de klinische remissie van astma, werden in deze studie 6 verschillende definities met elkaar vergeleken.3-8 Deze gaan allemaal uit van een combinatie van de volgende kenmerken: geen exacerbaties, geen gebruik van orale corticosteroïden (OCS) voor het astma, een goede astmacontrole / minimale symptomen en een stabilisatie of verbetering van de longfunctie. Wat de longfunctie betreft, maakten de onderzoekers onderscheid tussen definities die uitgaan van een stabiele longfunctie3-6 en definities die uitgaan van een FEV1-waarde van 80% van voorspeld of hoger.7-8
Als de onderzoekers de definities hanteerden die uitgaan van een stabilisatie van de longfunctie, bereikte 52% van de patiënten remissie na het eerste jaar van de behandeling. Na het derde jaar was dit aandeel opgelopen tot 73%. Bij definities met een FEV1 van ten minste 80% van voorspeld, was respectievelijk 39 en 51% van de patiënten in remissie.
De onderzoekers concludeerden dat het mogelijk is om klinische remissie van het astma te bereiken met mepolizumab. De duur van de behandeling is hierbij van belang. Een deel van de patiënten bereikt pas na meer dan 1 jaar remissie.
Bronnen:
- Bagnasco D, Bondi B, Caminati M, et al. Clinical remission in best performers severe asthmatic patients treated for three years with mepolizumab. ERS 2024, presentation 1188.
- Farne HA, Wilson A, Milan S, et al. Anti-IL-5 therapies for asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2022;7(7):CD010834.
- Canonica GW, Blasi F, Carpagnano GE, et al. Severe asthma network Italy definition of clinical remission in severe asthma: a Delphi Consensus. J Allergy Clin Immunol Pract. 2023;11(12):3629-37.
- Lommatzsch M, Brusselle GG, Canonica GW, et al. Disease-modifying anti-asthmatic drugs. Lancet 2022;399:1664-8.
- Menzies-Gow A, Bafadhel M, Busse WW, et al. An expert consensus framework for asthma remission as a treatment goal. J Allergy Clin Immunol. 2020;145(3):757-65.
- Menzies-Gow A, Hoyte FL, Price DB, et al. Clinical remission in severe asthma: a pooled post hoc analysis of the patient journey with benralizumab. Adv Ther. 2022;39(5):2065-84.
- Pavord I, Gardiner F, Heaney LG, et al. Remission outcomes in severe eosinophilic asthma with mepolizumab therapy: Analysis of the REDES study. Front Immunol. 2023:14:1150162.
- Thomas D, McDonald VM, Stevens S, et al. Biologics (mepolizumab and omalizumab) induced remission in severe asthma patients. Allergy. 2024;79(2):384-92.