Uit de ROSETTA-registratiestudie blijkt dat bij mensen met hiv resistentie tegen tweedegeneratie-integraseremmers kan ontstaan bij sterk uiteenlopende mate van viremie.1 Resistentie kwam vaker voor bij deelnemers die al eerder waren behandeld met antiretrovirale therapie en bij deelnemers die in het verleden een eerstegeneratie-integraseremmer hadden gekregen.
De tweedegeneratie-integraseremmers (INSTI) dolutegravir (DTG), bictegravir (BIC) en cabotegravir (CAB) worden wereldwijd geadviseerd voor de behandeling van mensen met hiv.2 Over resistentie tegen deze middelen is echter weinig bekend. Om hierin meer duidelijkheid te krijgen worden in de ROSETTA-registratiestudie klinische, genotypische en fenotypische gegevens verzameld en geanalyseerd met betrekking tot het falen van tweedegeneratie-INSTI in Europa, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika.
Uit een analyse van de sociaal-demografische kenmerken bleek dat op het moment van INSTI-falen 73,6% van de 125 deelnemers man was, 73,4% geen AIDS had, 55,2% tijdens de follow-up in Europa verbleef en de mediane leeftijd 41 jaar was.1 Op het moment van INSTI-falen werden DTG, BIC en CAB gebruikt door respectievelijk 88,8, 8,0 en 3,2% van de deelnemers. Vóór het gebruik van een tweedegeneratie INSTI werd 19,4% van de deelnemers behandeld met een eerstegeneratie-INSTI.
Belangrijke INSTI-resistentiemutaties werden gedetecteerd bij 33 deelnemers (26,6%): 28 deelnemers op DTG, 3 op BIC en 2 op CAB. Resistentie ontstond na mediaan 13 maanden behandeling met een tweedegeneratie-INSTI. De mediane viruslast bij deelnemers met resistentie varieerde van 64 tot 463.740 kopieën/ml; deelnemers zonder resistentie hadden een vergelijkbare viruslast.
Belangrijke INSTI-resistentiemutaties kwamen voor bij 39,1% van de deelnemers die al eerder waren behandeld met antiretrovirale therapie en bij 10,9% van de patiënten die deze therapie niet hadden gekregen (p < 0,001). INSTI-resistentie werd gedetecteerd bij 50% van de deelnemers die ook eerstegeneratie-INSTI’s hadden gekregen versus 21% van de deelnemers die deze remmers niet hadden gekregen (p = 0,004).
Bronnen:
- Miranda MNS, Seguin-Devaux C, Abecasis AB, et al. Clinical features and resistance patterns during second-generation INSTI failure: the ROSETTA-registry. HIV Glasgow 2024, abstract O31.
- Zhao AV, Crutchley RD, Guduru RC, et al. A clinical review of HIV integrase strand transfer inhibitors (INSTIs) for the prevention and treatment of HIV-1 infection. Retrovirology 2022;19:22.