Onderzoekers uit Groningen en Wageningen ontdekten dat dagelijkse koffieconsumptie samenhangt met een minder snelle daling van de nierfunctie en een lager risico op CNS bij mensen uit de algemene Nederlandse populatie. Ze presenteerden deze resultaten tijdens de postersessie ‘Health Maintenance, Nutrition, and Metabolism’.
Al eerder werd aangetoond dat koffie drinken geassocieerd is met gunstige uitkomsten binnen verschillende ziektedomeinen, waaronder chronische nierschade (CNS). Het was alleen nog onduidelijk of koffie ook kan zorgen voor beter behoud van de nierfunctie in de algemene populatie.
Om daar achter te komen, analyseerden de onderzoekers de gegevens van 78.346 mensen zonder CNS uit Noord-Nederland die deelnamen aan het prospectieve Lifelines-cohort. De koffieconsumptie (in kopjes per dag) werd gemeten op baseline met behulp van zogenaamde ‘food frequency questionnaires’. Eindpunten van de studie waren de jaarlijkse verandering in de eGFR en een samengestelde nieruitkomstmaat, bestaande uit de incidente CNS (gedefinieerd als eGFR < 60 ml/min/1,73 m2) en/of een jaarlijkse eGFR-daling van meer dan 20%.
Tijdens de follow-up met een gemiddelde (SD) duur van 3,6 (0,9) jaar, bereikten 8735 personen (11,1%) de nieruitkomstmaat. De eGFR daalde jaarlijks met 2,23 ml/min/1,73 m2 (mediaan). Ten opzichte van geen koffieconsumptie, was koffieconsumptie geassocieerd met een minder snelle jaarlijkse daling van de eGFR, waarbij de hoogste koffiedosis gerelateerd was aan de traagste daling (p voor trend < 0,001). Ook voor de nieruitkomst werd een dosis-responsrelatie gevonden. De consumptie van iedere kopje koffie gaf een 2% lager risico op deze uitkomst (OR 0,98; 95%-BI 0,97-0,99; p = 0,02).
Verder onderzoek in de vorm van interventiestudies moet uitwijzen of een toegenomen koffieconsumptie inderdaad beschermend kan werken tegen verlies van nierfunctie.
Bron: