Een retrospectieve studie naar de resultaten van patiënten met seminoom die een postchemotherapie retroperitoneale lymfeklierdissectie (PC-RPLND) ondergingen, laat zien dat het verwijderen van na chemotherapie resterend tumorweefsel gepaard gaat met goede uitkomsten. De 5-jaars ziektevrije overleving bij patiënten bij wie dit was gebeurd, was meer dan 80%.1
Bij patiënten met gemetastaseerd seminoom is onduidelijk of er een rol is voor het detecteren van levensvatbare tumorcellen met behulp van FDG-PET/CT. Of chirurgische verwijdering van overgebleven tumorweefsels na chemotherapie voordelig is, is een onderwerp van discussie, omdat onduidelijk is wat de oncologische uitkomsten en mogelijke complicaties hiervan zijn. Om hier meer inzicht in te krijgen, keken onderzoekers naar de resultaten van 142 patiënten met puur seminoom die met eerstelijns cisplatine-gebaseerde chemotherapie waren behandeld.
Van deze patiënten had 30% resterende retroperitoneale lymfekliertumoren na cisplatine-gebaseerde chemotherapie, vastgesteld door FDG-PET-CT. Bij 64% van de patiënten werd necrose of fibrose (geen levensvatbare tumorcellen) gevonden, en bij 36% levensvatbaar seminoom. Bij een mediane follow-up van 65 maanden recidiveerde 14% van de patiënten en overleed 3% aan de ziekte.
De rol van FDG-PET-CT in deze context is echter niet helemaal duidelijk, met een positieve voorspellende waarde van slechts 23%. Dit suggereert dat veel patiënten mogelijk ten onrechte worden doorverwezen voor chirurgische ingrepen op basis van fout-positieve resultaten. De onderzoekers benadrukken dat de procedure in gespecialiseerde centra moet worden uitgevoerd om complicaties te minimaliseren en de kans op een succesvolle uitkomst te maximaliseren.
Bron: