Chemosensorische stoornissen (CD) van reuk en smaak kunnen na het doormaken van COVID-19 zeker 5 maanden aanhouden. Dit blijkt uit onderzoek bij ruim 800 zorgverleners uit het Canadese Quebec.
Uit eerdere studies blijkt aanhoudende CD bij ongeveer 20% van alle COVID-19-patiënten voor te komen, maar er was nog onduidelijkheid over de duur, de ernst en het verloop van aanhoudende CD. Zorgverleners uit Quebec die positief hadden getest voor COVID-19 kregen 4 maanden na hun diagnose een online lijst met 64 vragen voorgelegd. Reuk en smaak werden gekwantificeerd op een schaal van 0 tot 10 (0: geen enkele perceptie; 10: zeer sterke perceptie). Ook werd een al eerder gevalideerde CD-thuistest (CD-HT) gebruikt.
In totaal vulden 813 respondenten de vragenlijst gemiddeld 5 maanden na de diagnose helemaal in; van hen was de overgrote meerderheid vrouw (84,1%). Tijdens de acute fase van COVID-19 hadden 580 deelnemers een verminderde smaak. Bij 297 (51,2%) van hen was de smaak na 5 maanden nog steeds niet hersteld. Afgaand op de resultaten van de CD-HT hadden 134 van 810 deelnemers (18,4%) aanhoudend verlies van reuk. Het gemiddelde cijfer dat de 810 deelnemers hun reukvermogen gaven, was een 9 voor de infectie, een 2,9 tijdens de acute fase van de infectie en een 7,4 ten tijde van het beantwoorden van de vragen.
De smaak was tijdens de acute fase van COVID-19 bij 527 deelnemers verminderd; bij 200 van hen (38%) was de smaak na 5 maanden nog steeds verminderd. Gemeten met de CD-HT hadden 73 deelnemers (9%) na 5 maanden aanhoudend smaakverlies. De deelnemers gaven hun smaak voor de infectie gemiddeld een 9,2; na 5 maanden een 8.
Bron