Kinderen die op 1-jarige leeftijd een rijper microbioom hebben, hebben minder kans om op 4-jarige leeftijd last te hebben van atopie in combinatie met een piepende ademhaling. Dit blijkt uit de Australische Barwon Infant Study.
Al bij de geboorte hebben baby’s verschillende soorten micro-organismen in hun darmen. Tijdens het opgroeien worden zij blootgesteld aan steeds meer bronnen van micro-organismen, zoals andere kinderen of dieren. Dit leidt tot rijping van het microbioom in hun darmen.
Verschillende studies laten zien dat de rijpheid van het microbioom op jonge leeftijd mogelijk samenhangt met het risico om astma en allergie te ontwikkelen. Een minder rijp microbioom verhoogt het risico op astma en allergie, terwijl een rijper microbioom juist beschermend kan zijn.
In een Australisch onderzoek is de relatie bestudeerd tussen de rijpheid van het microbioom in de darm in het eerste levensjaar en het hebben van atopie in combinatie met een piepende ademhaling (‘atopic wheeze’) op 1- en 4-jarige leeftijd. De onderzoekers gebruikten hiervoor de data uit het Barwon Infant Study (BIS) geboortecohort. In deze studie, waar 1.074 kinderen aan deelnemen, zijn monsters van ontlasting verzameld. Dit gebeurde toen de kinderen 1, 6 en 12 maanden oud waren. Door RNA-sequencing op de monsters toe te passen, bepaalden de onderzoekers van 323 kinderen de rijpheid van het microbioom. Informatie over atopie en een piepende ademhaling op 1- en 4-jarige leeftijd verkregen zij op basis van respectievelijk een huidpriktest en rapportage door de ouders.
Uit de studie blijkt dat kinderen met een rijper microbioom op 1-jarige leeftijd minder vaak last hebben van atopic wheeze op 1- en 4-jarige leeftijd. De rijpheid van het microbioom op de leeftijd van 1 en 6 maanden had geen effect op luchtwegklachten op 4-jarige leeftijd.
De onderzoekers concludeerden dat een rijper microbioom op 1-jarige leeftijd geassocieerd is met een lager risico op atopic wheeze in de vroege kinderjaren.
Bron: