Over de rol van triglyceriden in relatie tot het CV-risico bestaat nog veel onduidelijkheid en discussie. Juist daarom is het belangrijk om onderzoek op dit gebied – ook al is de uitkomst ervan negatief – te publiceren. Het is belangrijk om nieuwe inzichten te kunnen vergaren.
Erik Stroes (Amsterdam) stelde dat er ‘meer’ is dan low density lipoproteïne cholesterol (LDL-C) als het gaat om lipiden en risico. “De overblijvende cholesterolrijke deeltjes, de apoB-bevattende lipoproteïnen, bevatten eveneens cholesterol, maar ze zijn geen LDL. Inmiddels weten we dat deze deeltjes – net als LDL – atherogenetisch zijn.” Is het met deze kennis dan nog relevant om te focussen op triglyceriden?
Dat is het zeker, aldus Stroes, die hierbij de prevalentie van hyperytriglyceridemie en de diabetes- en obesitaspandemie aanhaalde, waardoor de prevalentie van hyperytriglyceridemie alleen nog maar zal toenemen. “Diabetespatiënten hebben zelden een hoog LDL, maar wel hoge triglyceriden en hoog apoB, en dus atherogenese.” Het lijkt dan ook heel logisch om het triglyceridengehalte te reduceren. “We kunnen inmiddels echter wel stellen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het manipuleren van het metabolisme van triglyceriden zonder verhoging in de opruiming van de apoB-deeltjes een reductie van cardiovasculaire (CV)-events geeft.”
Stroes gaf vervolgens aan dat triglyceridenrijke lipoproteïnendeeltjes zeker bijdragen aan het CV-risico, maar dat het bewijs voor het verlagen van triglyceriden op zich, met als doel het CV-risico te reduceren, dun is. “Er zijn echt veel meer studies nodig. Ook moeten we meer investeren in triglyceridenbehandeling, of dat nu via remming van ANGPTL, of apoCIII of misschien wel via duale of triple therapie met agonisten zoals glucagon-like peptide (GLP)-glucose-dependent insulinotropic peptide (GIP)-combinatietherapie gaat.”
Hij wees er echter wel op dat de negatieve studies met vupanosorsen en pemafibraat die tot nu toe op dit gebied zijn uitgevoerd, wel zo snel mogelijk gepubliceerd moeten worden. “Er is immers veel discussie over de relevantie van triglyceriden; om door te kunnen gaan met het verlagen van triglyceridenrijke lipoproteïnen moeten we dit wel volledig kunnen begrijpen.”
Bron
Stroes E. New treatment options for high triglycerides. ESC Congress 2022.
Constance de Koning