Na verschillende gerandomiseerde, gecontroleerde trials hebben Japanse onderzoekers nu de veiligheid en effectiviteit van roxadustat onderzocht in een meer realistische real-world klinische setting. In de observationele studie bleek roxadustat na 12 weken gebruik even veilig en effectief bij anemie als in eerdere trials.
De orale hypoxie-induceerbare factor prolyl hydroxylase inhibitor (HIF-PHI) roxadustat is in Japan goedgekeurd voor de behandeling van anemie bij patiënten met chronische nierschade. Shusaku Abe presenteerde op de eerste congresdag een e-poster met de resultaten van een observationele studie die hij met zijn collega’s uitvoerde om de veiligheid en effectiviteit van roxadustat in een real world klinische setting vast te stellen.
In de studie observeerden ze 1.468 nierpatiënten met anemie die nog niet eerder roxadustat hadden gebruikt. De groep bestond uit 768 patiënten niet afhankelijk van dialyse (NDD). De rest werd behandeld met dialyse; 87% hemodialyse (HD) en 13% peritoneale dialyse (PD). In totaal switchte 57,2% van de patiënten van een erythropoetin stimulating agent (ESA) naar roxadustat, 1,1% bleef naast roxadustat een ESA gebruiken, 39,9% had nog nooit een ESA gebruikt, 1,6% switchte van een andere HIF-PHI naar roxadustat en voor 0,3% was informatie over eerdere behandeling onbekend.
Na 12 weken roxadustat-behandeling bekeken Abe en collega’s of er bijwerkingen waren opgetreden. Dat was het geval bij 17,03% van de patiënten en bij 6,54% traden ernstige bijwerkingen op. Deze percentages waren wat hoger in de DD-groep dan in de NDD-groep, maar over het algemeen niet hoger dan in eerdere trials. Verder steeg de gemiddelde Hb-concentratie in de NDD-groep van 9,82 g/dl op baseline naar 11,79 g/dl na 12 weken. Ook in de DD-groep stegen de Hb-spiegels: bij HD-patiënten van 9,83 naar 11,06 g/dl en bij PD-patiënten van 10,22 naar 11,21 g/dl.
Bron: