Bij platina-ineligible patiënten met gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom die progressie vertoonden tijdens behandeling met een immuuncheckpointremmer kan behandeling met sacituzumab-govitecan een effect hebben. Het antilichaam-geneesmiddelconjugaat leidde tot een objectieve respons bij 32% van de patiënten, zo blijkt uit een analyse van cohort 2 van de TROPHY-U-01.
Bij patiënten met platina-ineligible gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom (mUC) die al zijn behandeld met immuuntherapie zijn er beperkte behandelopties. Onderzoekers van de TROPHY-U-01 gingen na of het tegen TROP-2 gerichte antilichaam-geneesmiddelconjugaat in deze setting effectief is. Het primaire eindpunt in cohort 2 van de studie was het objectieve responspercentage (ORR). Alle deelnemers (n = 38) waren niet behandeld met cisplatine in de gemetastaseerde of gevorderde setting, maar mochten wel hiermee zijn behandeld in de (neo)adjuvante setting.
Een objectieve respons (ORR: CR + PR) trad op bij 32% van de patiënten. Er waren geen complete responsen. In de groep die niet eerder was behandeld met platina-chemotherapie of met enfortumab-vedotine was de ORR 53,8%. De mediane tijd tot een respons was 1,4 maanden en de mediane duur van de respons 5,6 maanden. De clinical benefit rate (CR + PR + stabiele ziekte ≥ 6 maanden) was 42%. Verder was er bij 69% van de patiënten sprake van een afname van het tumorvolume.
Na een mediane follow-up van 9,3 maanden was de mediane PFS 5,6 maanden en de mediane OS 13,5 maanden.
De meeste voorkomende bijwerkingen waren neutropenie (34%), anemie (21%), leukopenie (18%), vermoeidheid (18%) en diarree (16%). Bij 37% van de patiënten werd de dosis gereduceerd vanwege bijwerkingen en 18% stopte met de behandeling als gevolg hiervan.
De onderzoekers concluderen dat de data verder onderzoek naar sacituzumab-govitecan ondersteunen. Zij meldden dat het medicijn momenteel wordt onderzocht ten opzichte van chemotherapie in de fase III-TROPiCS-04.
Bron: