Bij patiënten met klinisch lymfekliernegatieve, T1- of T2-invasieve borstkanker was het weglaten van een schildwachtklierbiopsie niet inferieur aan het wel uitvoeren van deze procedure na een mediane follow-up van 6 jaar. Dit blijkt uit de primaire resultaten van de INSEMA-studie.1
Het doel van de INSEMA-studie was om aan te tonen dat bij vrouwen met vroegstadium mammacarcinoom het achterwege laten van een schildwachtklierbiopsie (SNLB) gepaard gaat met een vergelijkbare invasieve ziektevrije overleving (iDFS) ten opzichte van het wel uitvoeren van een SNLB. De studie includeerde 5.502 vrouwen met vroegstadium mammacarcinoom (cT1/2 (< 5 cm), cN0) die borstsparende chirurgie zouden ondergaan en in aanmerking kwamen voor postoperatieve radiotherapie. De mediane leeftijd was 62 jaar en een overgrote meerderheid (95,2%) had hormoongevoelig, HER2-negatief mammacarcinoom.
De deelnemers werden in een ratio 1:4 gerandomiseerd, waarbij een groep geen SNLB kreeg (n = 1.046) en de andere groep wel een SNLB onderging (n = 4.184). Na exclusie van patiënten die bijvoorbeeld geen postoperatieve radiotherapie hadden gekregen, bestond de per-protocolpopulatie respectievelijk uit 962 en 3.896 patiënten. In de SNLB-groep was bij 3,4% sprake van micrometastasen, bij 11,3% van 1-3 lymfekliermetastasen en bij 0,2% van ≥ 4 lymfekliermetastasen.
Na een mediane follow-up van 73,6 maanden was er nauwelijks verschil in de 5-jaars iDFS: 91,9% voor patiënten zonder SNLB en 91,7% voor patiënten met SNLB (HR 0,91). Daarmee bleken de behandelstrategieën non-inferieur aan elkaar. Ook andere uitkomsten waren vergelijkbaar, zoals het optreden van afstandsmetastasen (2,7% in beide groepen) en overlijden (1,4% zonder SNLB vs. 2,4% met SNLB). Axillaire recidieven traden op bij respectievelijk 1,0% en 0,3%. De 5-jaars algehele overleving was 96,9% met SNLB en 98,2% zonder SNLB.
De onderzoekers concluderen dat de-escalatie van de behandeling door het achterwege laten van een SNLB mogelijk is bij patiënten van ≥ 50 jaar, met tumorgraad G1-G2 en hormoonreceptorpositief, HER2-negatief mammacarcinoom met een grootte < 2 cm.
Bron: