Uit de Nederlandse ‘Towards HOMe based Albuminuria Screening’ (THOMAS) studie blijkt dat bij thuisscreening op nierschade de deelnamebereidheid hoog is, vooral bij urineverzameling op de ‘klassieke’ manier (59%). Bovendien is de screening effectief én kosteneffectief in het opsporen van nog onbekende nierschade en cardiovasculaire risicofactoren binnen de algehele populatie.
Dit vertelde prof. dr. Ron Gansevoort van het Universitair Medisch Centrum Groningen in de Late Breaking Clinical Trials-sessie. In de THOMAS-studie werden twee manieren van thuisscreening op nierschade met elkaar vergeleken. Hiertoe werden 15.074 mensen uit Breda in de leeftijd van 45 tot 80 jaar gerandomiseerd naar de klassieke methode voor thuisscreening (n = 7552) waarbij ze een urinemonster per post verstuurden naar een centraal laboratorium voor de bepaling van de albumine/creatinineratio (ACR; albuminurie > 3 mg/mmol) óf naar screening volgens een innovatieve methode (n = 7552) waarbij de ACR werd bepaald met een dipstick die wordt afgelezen met een smartphone-app.
Met de klassieke methode werd bij 5,3% van de patiënten (na een bevestigingstest 3,3%) albuminurie gevonden en met de innovatieve methode bij 13,3% (na bevestigingstest 5,1%). De innovatieve methode leverde echter veel foutpositieven op en de specificiteit (67,9%) bleek niet hoog genoeg voor screening op populatieniveau. Deze methode wordt daarom nu aangepast.
Van de klassieke methode waren de sensitiviteit (96,6%) en specificiteit (97,3%) wel hoog genoeg.
Deelnemers die positief testten op albuminurie, werden vervolgens uitgenodigd in een screeningsfaciliteit waar traditionele renale en cardiovasculaire risicofactoren in kaart werden gebracht. Bij 90% van de patiënten werden daar afwijkingen vastgesteld en zij werden verwezen naar hun eigen huisarts voor behandeling volgens geldende richtlijnen. Opvallend was dat maar 57% van hen daadwerkelijk hun huisarts bezocht na de doorverwijzing.
De kosteneffectiviteit van de preventie van nier- en cardiovasculaire events van de klassieke methode ten opzichte van standaardzorg was acceptabel (13.279 euro per QALY).
Bron:
Gansevoort RT. The THOMAS Study: A randomized study investigating two strategies for early detection and treatment of CKD. 59th ERA Congress 2022, Late Breaking Clinical Trials session.