Seksualiteit is een belangrijk onderwerp in de spreekkamer, maar wordt veel te vaak tóch niet besproken.1 Onderzoek onder 600 Nederlandse huisartsen toonde aan dat hoewel 99,4% van de huisartsen van mening was dat seksualiteit belangrijk is, het onderwerp in slechts 49% van de gevallen aan de orde komt.2 Onder internist-hematologen is dit niet veel beter.
Als redenen voor het niet bespreken van seksualiteit worden onder meer aangevoerd dat de patiënten het onderwerp zelf niet aansnijden, evenals een gebrek aan kennis en tijd bij de zorgverlener. Bezien vanuit het perspectief van mensen met bloedingsziekten spelen vooral aspecten als angst voor (nieuwe) bloedingen (bij vrouwen) en seksuele problemen (15,1% bij mannen met hemofilie vs. 4% bij mannen zonder hemofilie) een rol.2
Een Canadees pilotprogramma dat zich richtte op communicatie door huisartsen over seksuele gezondheid liet zien dat het verbeteren van kennis, vaardigheden en het comfortniveau een effectieve strategie is om het spreken over seksualiteit met patiënten met bloedingsziekten te vergemakkelijken.3 “Ook kunnen we – als het gaat om het bespreken van seksuele gezondheid – veel leren van andere chronische ziekten zoals reuma”, aldus verpleegkundig specialist Nanda Uitslager (UMC Utrecht).
Een bijzondere groep als het om seksualiteit gaat, vormen tieners en jonge adolescenten. Uitslager adviseerde: “Belangrijk is om niet te oordelen, en ze in de taal aan te spreken die ze begrijpen. Transitieprotocollen kunnen nuttig zijn en de eerste keer dat ze zonder ouders komen, kan een voordeel zijn, omdat ze dan misschien opener durven zijn.”
Uitslager gaf een aantal tips om het onderwerp seksualiteit beter bespreekbaar te maken. “Vraag tijdens het eerste bezoek niet naar seksualiteit, tenzij iemand er zelf over begint. Geef de vragen van de patiënt prioriteit, toon empathie en maak duidelijk dat ze niet hoeven antwoorden op vragen als ze dat lastig vinden”, zo adviseerde zij.
Bronnen:
- Uitslager N. How to talk about sex? EHC Congress 2024
- Barnhoorn PC, Prins IC, Zuurveen HR, et al. Let’s talk about sex: exploring factors influencing the discussion of sexual health among chronically Ill patients in general practice. BMC Prim Care. 2022;23:49.
- Blamey G, Van Tassel B, Sagermann E, et al. Sexual issues in people with haemophilia: Awareness and strategies for overcoming communication barriers. Haemophilia, 2022:28:36-41.