Bij patiënten die SGLT2-remmers kregen na een niertransplantatie kwam significant minder vaak transplantaatfalen, afstoting en sterfte voor dan bij patiënten die deze medicatie niet kregen. Ook zagen Nageen Anwar en collega’s in hun observationele studie minder major cardiovascular events (MACE) en urogenitale infecties bij gebruik van SGLT2-remmers.
De laatste jaren is er baanbrekend onderzoek naar SGLT2-remmers bij verschillende patiëntenpopulaties met nierziekten gepubliceerd. Er was echter nog niet veel bekend over de effectiviteit en veiligheid van deze medicatie bij patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan, omdat zij tot nu toe altijd werden geëxcludeerd van studiedeelname.
Voor deze retrospectieve cohortstudie analyseerden onderzoekers uit Liverpool (Verenigd Koninkrijk) daarom de elektronische patiëntendossiers van 3.450 volwassenen die een niertransplantatie ondergingen én na hun transplantatie werden behandeld met SGLT2-remmers. Vervolgens werden zij met behulp van propensity score matching op basis van demografie, comorbiditeit, nierfunctie en immunosuppressieve medicatie 1 op 1 gematched met vergelijkbare patiënten die geen SGLT2-remmers gebruikten (de controlegroep).
Na 3 jaar follow-up bleken de patiënten die behandeld werden met SGLT2-remmers een 59% lager risico op afstoting van hun donornier te hebben en een 64% lager risico op transplantaatfalen, dan patiënten in de controlegroep. Bovendien hadden ze een 33% lager risico op MACE, een 40% lager sterfterisico en 44% minder kans op urineweginfecties.
De onderzoekers geven aan dat hun studie de grootste tot nu toe is naar de SGLT2-remmers bij niertranspantatiepatiënten. “De gunstige resultaten suggereren dat het nu tijd is voor een RCT naar langetermijneffecten van een SGLT2-remmer op nier- en cardiovasculaire uitkomsten na niertransplantatie”, zo besluit Anwar zijn presentatie.
Bron:
Anwar N, Davies E, Devonald M, et al. Outcomes Associated with Sodium-Glucose Cotransporter-2 Inhibitors in Kidney Transplant Recipients: A Real-World Analysis Using a Global Federated Database. ASN Kidney Week 2023, abstract SA-OR61