Toevoegen van de natriumglucose-cotransporter (SGLT)2-remmer dapagliflozine aan de standaardbehandeling leidt tot minder aan hartfalen gerelateerde events en een lagere cardiovasculaire mortaliteit bij patiënten met én zonder diabetes mellitus type 2 (T2DM) en chronisch symptomatisch systolisch hartfalen in vergelijking met placebo, zo werd aangetoond in de DAPA-HF-studie.
Eerder is bewezen dat behandeling met SGLT2-remmers bij patiënten met T2DM het risico op ziekenhuisopname vanwege hartfalen vermindert. In de DAPA-HF-studie is onderzocht of dit effect glucose-onafhankelijk is.
Minder hartfalen-events
In de DAPA-HF-studie waren 4744 patiënten geïncludeerd uit 20 landen. De gemiddelde leeftijd was 66 jaar en 23% was vrouw. 68% bevond zich in NYHA-klasse II, de gemiddelde LVEF was 31% en de mediane NT-proBNP-spiegel 1,437 pg/ml. 56% van de patiënten had een ischemische etiologie en 42% had T2DM in de voorgeschiedenis.
Alle patiënten kregen adequate cardiovasculaire medicatie: 94% werd behandeld met een renine-angiotensinesysteem (RAAS)-remmer, 96% met een bètablokker en 71% met een mineralocorticoïd-receptorantagonist (MRA).
De hazard ratio’s voor het primaire eindpunt, een samenstelling van cardiovasculaire mortaliteit, ziekenhuisopname en spoedeisende bezoeken vanwege hartfalen, bij vergelijking van dapagliflozine en placebo waren:
- HR 0,75 bij diabetespatiënten;
- HR 0,73 bij patiënten zonder diabetes
Substantieel en klinisch relevant
De relatieve en absolute risicoreducties in overlijden en ziekenhuisopnames waren volgens prof. John McMurray (Glasgow, Verenigd Koninkrijk) substantieel, klinisch relevant en consistent bij patiënten met en zonder T2DM. Dapagliflozine werd goed getolereerd en weinig patiënten stopten met dit medicijn. Daarom vindt McMurray dat dapagliflozine een nieuwe behandeloptie is voor HFrEF-patiënten met en zonder T2DM.
McMurray J. The Dapagliflozin and Prevention of Adverse-Outcomes in Heart Failure Trial (DAPA-HF): results in nondiabetic patients. AHA Meeting 2019.