Langetermijngegevens tonen aan dat vroege behandeling met evolocumab het aantal eerste en recidief cardiovasculaire events significant reduceert bij patiënten met atherosclerotische cardiovasculaire ziekte die statinetherapie kregen. Met deze aanpak wordt het totaal aantal voorkomen events verdubbeld in vergelijking met alleen eerste events.
Het doel van deze analyse was het onderzoeken van de langetermijneffecten van het eerder starten met intensieve verlaging van het low density lipoproteïne (LDL)-cholesterol met de PCSK9-remmer evolocumab op het totaal (eerste + recidief) aantal cardiovasculaire (CV)-events bij patiënten met atherosclerotische cardiovasculaire ziekte (ASCVD) die op statinetherapie staan.
Hiertoe werden alle primaire eindpunt events van 27.564 patiënten in de FOURIER-studie (mediane follow-up 2,2 jaar) geëvalueerd, evenals de primaire eindpunt events in 3 jaar follow-up van 6.635 patiënten die na de FOURIER-studie deelnamen aan de FOURIER open-label vervolgstudie. In dit laatste onderzoek kregen alle patiënten evolocumab. De primaire eindpunt events bestonden uit CV-sterfte, myocardinfarct (MI), instabiele angina pectoris, beroerte, of coronaire revascularisatie.
Het bleek dat tijdige behandeling met evolocumab 290 eerste primaire eindpunt events voorkwam (HR 0,83) en 382 recidief-events (RR 0,74). Een dergelijk patroon werd ook geobserveerd bij CV-ziekte, MI en beroerte. Er waren significante verlagingen van het totaal aantal gevallen van MI (RR 0,72), ischemische beroerte (RR 0,78) en coronaire revascularisaties (RR 0,78).
De studie had een beperking, zo verklaarden de onderzoekers, omdat alle patiënten die deelnamen aan de FOURIER open-label vervolgstudie evolocumab hadden gekregen. Daardoor ontbrak een gelijktijdige placeboarm tijdens deze periode. Zij concludeerden dat de bevindingen uit deze analyse een eerder en langdurig gebruik van evolocumab ter preventie van CV-events ondersteunen.
Bron: