Suboptimale slaap is geassocieerd met een hoger risico op cardiale aandoeningen en beroerte. Zeven van de tien cardiovasculaire aandoeningen zou zelfs voorkomen kunnen worden als iedereen een goede nachtrust zou hebben. Onder andere minder nachtelijk geluid en stressreductie kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.
Goede nachtrust blijkt zeldzaam; uit dit onderzoek bleek dat maar liefst 9 op de 10 mensen niet goed slaapt. “Op zich is dat niet zo gek, gezien ons drukke leven”, stelde Aboubakari Nambiema (Parijs). In totaal namen aan deze studie 7200 mensen deel. De groep bestond uit mannen en vrouwen tussen de 50 en 75 jaar zonder cardiovasculaire (CV) ziekte. Hun gemiddelde leeftijd was 59,7 jaar.
Op baseline had 10% van de deelnemers een optimale slaapscore; 8% had een slechte score. Tijdens een mediane follow-up die 8 jaar duurde, waren er 274 deelnemers die coronaire hartziekte ontwikkelden of een beroerte kregen. De onderzoekers analyseerden het verband tussen slaapscores en CV-events na correctie voor leeftijd, geslacht, alcoholgebruik, beroep, roken, body mass index (BMI), fysieke activiteit, cholesterolgehalte, diabetes en familiegeschiedenis van een hartaanval, beroerte of plotselinge hartdood. Hoe hoger de slaapscore op baseline, hoe lager het risico op coronaire hartziekte (CAD) en beroerte, namelijk per punt stijging, een afname van 22%. Dit betekende dat deelnemers met een score van 5 in vergelijking met mensen met een score van 0 of 1 een 75% lager risico op CV aandoeningen of beroertes hadden.
Bron