Slechts 4% van alle socialemedia-accounts die over de huid gaan is van dermatologen.1 Er zijn meerdere redenen om deze kloof te dichten. Verschillende experts geven tips over waarom het goed is om online te gaan en hoe dat aan te pakken.
“Mensen zoeken als eerste op sociale media voor huidadvies”, vertelt Karlijn Clarysse, dermatoloog in Toronto en actief op sociale media als @thedermabroad. “Maar vaak is de informatie hier onjuist, verwarrend of misleidend. Als experts kunnen we echt een verschil maken met evidence-based informatie. Elk platform heeft een eigen signatuur: Instagram is voor korte boodschappen, TikTok voor korte video’s en YouTube juist voor langere.”
Educatief karakter
Haar belangrijkste tips om te beginnen? “Kies een niche – van cosmetisch tot acne of huidkanker – en wees consistent in de frequentie, taal en toon die je gebruikt.” Ook hoeft het maken van impactvolle content niet moeilijk te zijn. “Wees educatief, met tips of het weerleggen van mythes of het wegnemen van stigma’s over huidziekten. Let wel op ethische standaarden en geef geen medisch advies. Aanwezig zijn op de socials levert je zelf ook wat op: van nieuwe patiënten of meer vertrouwen van patiënten tot het eenvoudiger rekruteren van patiënten voor onderzoek.”
Podcast maken
Wie niet van sociale media houdt, maar toch zijn zichtbaarheid wil vergroten, kan overwegen om een podcast te maken of er als gast aan mee te werken.2 Dermatoloog dr. Sarah Walsh van het King’s College Hospital in Londen (Verenigd Koninkrijk) doet dat vrij succesvol. “Zoek voor je podcast een goede aanleiding, zoals een recente paper, een nieuw project of een belangrijk onderwerp dat het vak raakt, bijvoorbeeld gendergelijkheid. Doe vooraf je huiswerk: verdiep je in je (mede)gasten op professioneel en persoonlijk vlak, en in het onderwerp. Stem samen af welke onderwerpen aan bod moeten komen. Ik merk dat een podcast niet alleen een goede manier is om met vakgenoten meningen uit te wisselen, maar ook helpt voor het bereik van je onderzoek of project.”
Bronnen:
- Clarysse K. How to be a derm influencer? EADV 2024, oral presentation ‘How to be a derm influencer’.
- Walsh S. Podcasts. EADV, oral presentation ‘Podcasts’.