De combinatie van de KRAS-remmer sotorasib met een PD-1-remmer lijkt haalbaar bij de behandeling van KRAS G12C-gemuteerd NSCLC. Dit blijkt uit een analyse van de CodeBreak 100 en CodeBreak 101-studies.
Sotorasib als monotherapie is inmiddels in Europa goedgekeurd voor de behandeling van KRAS G12C-gemuteerd NSCLC. Maar vanwege aanwijzingen dat er mogelijk een synergistisch effect optreedt wanneer sotorasib wordt gecombineerd met anti-PD-1, werd het nieuwe medicijn ook onderzocht in combinatie met pembrolizumab. In de fase I/II CodeBreak 101 werden 58 patiënten met gevorderd, KRAS G12C-gemuteerd NSCLC behandeld. De patiënten hadden eerdere behandeling ondergaan of deze geweigerd, waren niet eerder behandeld met een KRAS-remmer en hadden geen actieve hersenmetastasen. Na een periode waarin patiënten een sotorasib kregen in toenemende doseringen (van 120 tot 960 mg), werd sotorasib gecombineerd met ofwel pembrolizumab ofwel atezolizumab. Vervolgens werd nog een periode behandeld met alleen immuuntherapie.
De combinatiebehandeling ging gepaard met een hoger aantal bijwerkingen dan monotherapie met sotorasib. Met name bij de hogere doseringen sotorasib hadden bijna alle patiënten bijwerkingen van graad drie of hoger, met name levertoxiciteit. Hierdoor werd bij daaropvolgende patiënten gekozen voor een lead-inperiode met sotorasib, waarna het aantal bijwerkingen afnam. Acht patiënten werden op het moment van analyse nog behandeld.
De combinatie resulteerde in een aantal duurzame responsen. 17 patiënten vertoonden een objectieve respons (29%) en van ziektecontrole was sprake bij 83% (48/58). Onder de 17 responders was de mediane duur van de respons 17,9 maanden.
De onderzoekers concluderen dat lagedosis-sotorasib in combinatie met anti-PD-1 leidde tot duurzame klinische activiteit en gepaard ging met diepe responsen. Zij meldden dat sotorasib (240 mg), met lead-in, in combinatie met pembrolizumab, verder wordt onderzocht.
Bron: