Diëtist-onderzoeker dr. Berber Vlieg-Boerstra wordt in Nederland gezien als dé dieetexpert op het gebied van voedselallergie. Voeding is volgens haar van grote invloed op het microbioom en het immuunsysteem. Daarom ontwikkelde zij een wetenschappelijk onderbouwd immuunondersteunend dieet.1
Er is steeds meer aandacht voor voeding bij de behandeling van chronische immuunziekten. “Nu richten we ons nog op het elimineren van allergenen en vermijden van triggers, maar samen met een groep internationale allergiediëtisten hebben we bekeken welke bewijzen er in de literatuur zijn voor de relatie tussen voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen enerzijds, en immuunfuncties, algehele gezondheid, de darmdoorlaatbaarheid en het microbioom anderzijds.2 Op basis hiervan hebben we het immuunondersteunend dieet ontwikkeld.”2
Plantvriendelijk
Het dieet kent 3 groepen: aanbevolen voedingsmiddelen (plantaardig, volkoren en minimaal bewerkt), beperkt aanbevolen (kaas, eieren, vette vis en omega-3 vetzuren) en voeding die je beter kunt vermijden, met name ultrabewerkte producten en fastfood. “Het verschil met een gezond dieet is dat we hier ook hebben gekeken naar de directe en indirecte effecten op het immuunsysteem. Zo hebben we meegenomen dat het beter is om thuis te koken, gefermenteerde voeding te eten en bijvoorbeeld te kiezen voor dierlijke producten van biologische oorsprong.”
Specifieke aanbevelingen
Het immuunondersteunend dieet overlapt met het mediterrane dieet en het EAT-Lancet dieet,3 maar is specifieker in de aanbevelingen en let op voldoende inname van ijzer, zink vitamine A en D, en antioxidanten.2 “Deze tekorten aanvullen zijn belangrijk bij kinderen met constitutioneel eczeem, voedingsallergie en astma.4 Ook is de aanbeveling om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen, omdat deze een anti-inflammatoir effect hebben.”5
Proof of the pudding
Naar de effectiviteit van het dieet loopt op dit moment de DIAMETER-studie in verschillende Nederlandse ziekenhuizen bij 110 kinderen met pinda- en/of notenallergie. Daarnaast vindt in de proof-of-conceptstudie IMPACCD onderzoek plaats naar het effect van immuunondersteunende voeding voor volwassenen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem.
Bronnen:
- Vlieg-Boerstra, B. The immune supportive diet for all patients with allergic disease – is a change is nutritional practice needed? EAACI 2024, plenary lecture.
- Vlieg-Boerstra B, Groetch M, Vassilopoulou E, et al. The immune-supportive diet in allergy management: A narrative review and proposal. Allergy. 2023 Jun;78(6):1441-58.
- Willett W, Rockström J, Loken B, et al. Food in the anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019 Feb 2;393:447-92.
- Peroni DG, Hufnagl K, Comberiati P, et al. Lack of iron, zinc, and vitamins as a contributor to the etiology of atopic diseases. Front Nutr. 2023 Jan 9; 9:1032481.
- Simopoulos AP, DiNicolantonio JJ. The importance of a balanced ω-6 to ω-3 ratio in the prevention and management of obesity. Open Heart. 2016 Sep 20;3: e000385.