Steeds meer GGD’en in Nederland bieden regionale internetdiensten aan specifieke doelgroepen voor het thuis testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Eline Op de Coul, epidemioloog bij de afdeling Seksueel Overdraagbare Aandoeningen van het Centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM, evalueerde de kansen en valkuilen bij de ontwikkeling en het onderhoud van dergelijke diensten tijdens het STI & HIV 2021 World Congress.
De GGD Amsterdam, het Amsterdam UMC en Soa Aids Nederland ontwikkelden NoMoreC, een regionale online-soa-dienst voor homomannen die seks hebben met mannen. Deze dienst richt zich op de preventie van hepatitis C (HCV) bij mannen die vanwege hun seksuele contacten een hoog risico lopen op deze aandoening, en biedt als aanvulling op de reguliere soa-zorg anoniem goedkope HCV-tests aan die thuis kunnen worden afgenomen. Limburg4zero is een regionale onlineservice van de GGD Zuid Limburg die als aanvulling op de reguliere soa-zorg online hiv- en soa-tests aanbiedt naast e-counseling voor bijvoorbeeld chemseks of het gebruik van pre-expositieprofylaxe (PrEP) ter preventie van een hiv-infectie.
Kansen
Op de Coul vindt de gepersonaliseerde e-soa-zorg een geschikt alternatief voor mensen die de voorkeur geven aan autonoom testen, die bovendien ook kosten bespaart. Zo blijkt de HCV-testservice vooral geschikt voor homomannen die PrEP gebruiken en graag hun eigen soa-zorg regelen. Zij acht het wel essentieel dat de doelgroep betrokken wordt bij het ontwikkelen van dergelijke onlinediensten, om ze uiteindelijk ook goed te kunnen bereiken. Bovendien vindt ze het belangrijk dat bij negatieve testuitslagen wel preventieadvies volgt.
Uitdagingen
Op de Coul benadrukt dat de e-service alleen effectief kan zijn als het op een goede wetenschappelijke basis rust. Daarbij moet er een goede kwaliteitsbewaking zijn. Zij ziet vanwege de anonieme deelname wel een uitdaging in de koppeling van het gebruik van onlinediensten en live seksuele gezondheidszorg. Tot slot vindt zij het voor het voortbestaan en uitbreiding van de regionale online-soa-zorg belangrijk dat dit vanuit de Zorgverzekeringswet wordt gefinancierd.
Bron: