Als deelnemers aan longkankerscreening gelijktijdig ondersteuning krijgen om te stoppen met roken, lukt het ongeveer een derde om daadwerkelijk te stoppen. Dit suggereert de Britse YESS-studie.
Britse onderzoekers gingen na of het aanbieden van een stoppen-met-roken-programma op het moment van deelname aan longkankerscreening effectief is. De studie vond plaats onder bezoekers van longkankerscreening in het Verenigd Koninkrijk.
Voor de studie ontvingen de rokers onder hen (n = 2248) direct een gesprek met een stoppen-met-roken-ondersteuner die gedragsmatige ondersteuning bood en zo nodig nicotinevervangers of een verwijzing voor ondersteunende medicatie leverde. Na vier weken werd aan deze mensen gevraagd of zij wilden deelnemen aan de studie en of ze al gestopt waren met roken. Deelnemers werden vervolgens gerandomiseerd naar een controlearm (n = 476) en een arm met een gepersonaliseerd programma (n = 527). Deze laatste groep deelnemers kreeg CT-scans van longen en hart mee naar huis, waarop eventueel aanwezig longemfyseem en coronaire hartziekte was gemarkeerd. Beide groepen kregen gedragsmatige ondersteuning en farmacotherapie voor stoppen met roken aangeboden. Het primaire eindpunt van de studie was een met een CO2-meting gevalideerde stoppoging na 3 maanden.
Na 3 maanden was in de controlegroep en in de groep die het gepersonaliseerde programma ontving respectievelijk 30 en 33,6% van de deelnemers gestopt met roken. Een veelbelovend resultaat is dat na 12 maanden nog steeds ongeveer een derde van de deelnemers in beide groepen niet meer rookte, wat volgens de onderzoekers een goede indicator is voor langdurig stoppen met roken. Een opvallend resultaat was dat het de vrouwelijke deelnemers aan het gepersonaliseerde programma minder vaak lukte om te stopten met roken ten opzichte van de vrouwen in de controlearm (33,9 vs. 23,1%).
De onderzoekers vertelden verder dat het gelijktijdig met longkankerscreening aanbieden van een stoppen-met-roken-programma positief werd beoordeeld door de deelnemers.
Bron: