Een Britse stoppen-met-roken-interventie, die gecombineerd wordt aangeboden met het longkankerscreeningsprogramma van de National Health Services, blijkt succesvol. Van de mensen die het programma volgden, stopte 20,0% met roken. Onder mensen die alleen reguliere zorg ontvingen, stopte 12,8%.1
Mensen die deelnemen aan een longkankerscreening staan (op dat moment) mogelijk meer open om te stoppen met roken. Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk ontwierpen 2 interventies waarbij zij ondersteuning bij het stoppen met roken integreerden in een longkankerscreeningsprogramma (https://www.nhs.uk/conditions/lung-health-checks/).
De beide interventies, de Quit Smoking Lung Health Intervention Trials (QuLIT1 en QuLIT2), waren gerandomiseerde gecontroleerde trials. Deelnemers in de interventiegroep kregen, op het moment dat zij deelnamen aan de longkankerscreening, ondersteuning bij het stoppen met roken. Deze bestond uit 6 sessies gericht op gedragsverandering en farmacotherapie. Deelnemers in de controlegroep kregen een kort stopadvies en werden voor verdere ondersteuning verwezen naar de reguliere zorg. De QuLIT1-trial vond van januari tot maart 2020 plaats in het ziekenhuis, maar eindigde vroegtijdig vanwege de COVID-19-pandemie. De QuLIT2-trial vond in 2021 telefonisch plaats.
Eerder al lieten de onderzoekers zien dat het aantal mensen dat stopte met roken in de 3 maanden na de interventie hoger was in de interventiegroep dan in de controlegroep.2,3 Nu maten zij het aantal ‘stoppers’ 12 maanden na de interventie. Dit deden zij door middel van een telefonisch interview. Ook maten zij, bij mensen die aangaven gestopt te zijn, het koolmonoxidegehalte (CO) in de uitademingslucht. Een CO-waarde lager dan 6ppb gaf aan dat iemand daadwerkelijk was gestopt met roken.
In de interventiegroep (n = 215, QuLIT1 + QuLIT2) stopte 20,0% van de deelnemers met roken (zelfrapportage). In de controlegroep (n = 145) was dit 12,8%. Op basis van de CO-metingen in de uitademingslucht was dit aandeel respectievelijk 12,0 en 4,7%.
De onderzoekers concluderen dat een stoppen-met-roken-interventie direct aansluitend op een longkankerscreening effectief is op de lange termijn. Zij pleiten ervoor om in alle longkankerscreeningsprogramma’s een dergelijke interventie aan te bieden.
Bronnen:
- Williams P, Philip K, Buttery S, et al. Embedding smoking cessation support into targeted lung health checks in the UK increases long-term smoking abstinence, 12-month follow-up data from two clinical randomised controlled trials. ERS 2023. Clinical trials session, abstract RCT4795.
- Buttery SC, Williams P, Mweseli R, et al. Immediate smoking cessation support versus usual care in smokers attending a targeted lung health check: the QuLIT trial. BMJ Open Respir Res. 2022;9(1):e001030. doi: 10.1136/bmjresp-2021-001030.
- Williams PJ, Philip KEJ, Gill NK, et al. Immediate, remote smoking cessation intervention in participants undergoing a targeted Lung Health Check: quit smoking lung health intervention trial, a randomized controlled trial. Chest. 2023;163(2):455-463. doi: 10.1016/j.chest.2022.06.048.