In een Spaanse studie is in maar liefst 40% van supermarktvleesmonsters Escherichia coli aangetroffen. Met name in gevogelte (kalkoen en kip) werd ESBL-positieve E. coli gevonden.1 Moeten consumenten zich zorgen maken?
Al eerder vonden de Spaanse onderzoekers op 80% van de geanalyseerde monsters van gevogelte dat bestemd was voor menselijke consumptie, de multiresistente Enterobacteriaceae, waaronder dragers van het mcr-gen, en verder E. coli en de E.-coli-kloon ST131, verwekkers van urineweginfecties, allemaal bacteriën die hoge risico’s voor mensen met zich meebrengen.2 In dit onderzoek is gekeken naar het microbiologische risico in gevogelte, rundvlees en varkensvlees, met een nadruk op multiresistente Enterobacteriaceae en potentiële E.-coli-klonen.
Besmet vlees
De onderzoekers kochten in 2020 in verschillende Spaanse supermarkten 100 vleesproducten (25 van elke soort). Daarvan bevatte 40% de multiresistente E.-coli-bacterie. Hoewel het niveau van E. coli in 73% van de gevallen binnen de grenzen van voedselveiligheid lag, bevatte bijna de helft (49%) multiresistente of potentieel pathogene E. coli. De aanwezigheid van de ESBL-positieve E. coli was significant hoger in kalkoen (68%) en kip (56%), vergeleken met rundvlees (16%) en varkensvlees (12%).
Mcr-gen
1% van de vleesproducten bevatte E. coli met het mcr-1-gen. Dit gen zorgt voor resistentie tegen colistine, een antibioticum dat als laatste redmiddel wordt gebruikt om infecties te behandelen van bacteriën die resistent zijn tegen alle andere antibiotica. Postdoctoraal onderzoeker Vanesa Garcia Menendez: “Met name gevogelte is een bron van pathogene E. coli en Klebsiella pneumoniae die tot infecties kunnen leiden. Maar deze bacteriën komen dus ook voor in rund- en varkensvlees.”
Farm to fork
Om de consument te beschermen, pleiten de onderzoekers voor ‘farm-to-fork’interventies: bijvoorbeeld vaccins om de aanwezigheid van specifieke multiresistente en pathogene bacteriën in consumptievlees te verminderen. “Maar ook het terugdringen van het vervoer van levende dieren. Verder is het van belang dat consumenten vlees goed bereiden: bewaar het koel, bak het door en voorkom kruisbesmetting van rauw vlees door kookgerei.”
Bron:
- García Menéndez V, García-Meniño I. Herrera A, et al. From farm to fork: assessment of meat as a source of ESBL-producing Enterobacteriaceae and potentially uropathogenic E. coli for consumers. ECCMID 2023, abstract P1483.
- Díaz-Jiménez D, García-Meniño I, Fernández J, et al. Int J Food Microbiol. 2020 16;331:108750.