De eerste resultaten van viraal onderdrukte adolescenten met hiv die zijn geswitcht van de dagelijkse orale cabotegravir + rilpirivine naar de 8 weken werkende injecteerbare vorm zijn positief. Ook in deze vorm heeft de combinatie een gunstig veiligheidsprofiel en heeft het de unanieme, sterke voorkeur van de gebruikers.
Langwerkende intramusculaire cabotegravir + rilpivirine is de eerste combinatie van 2 langwerkende ART’s. Deze nieuwe behandelvorm wordt getest in de IMPAACT 2017-trial, waarin onder meer wordt gekeken naar de veiligheid en verdraagbaarheid, en naar de acceptatie door de gebruikers. De proefpersonen in IMPAACT 2017 zijn 144 adolescenten met hiv van 12 tot 18 jaar uit verschillende delen van de wereld die viraal zijn onderdrukt en minstens 35 kilo wegen.
De gemiddelde leeftijd van de deelnemers bij aanvang van de studie was 15 jaar en hun gemiddelde gewicht 48 kilo. Bijna allemaal (92%) hadden ze hiv van hun moeder gekregen (verticale infectie). Bij de switch van de ART die ze voorafgaand aan de studie gebruikten, kregen ze eerst 4 weken dagelijkse orale CAB + RPV, gevolgd door 600 mg CAB-LA + 900 mg RPV-LA intramusculair in week 4 en 8, en daarna elke 8 weken.
Bijna alle deelnemers (140 van de 144) maakten de 48 weken vol en kregen daarin het verwachte aantal injecties. Er waren 53 deelnemers (37%) met een geneesmiddelgerelateerde bijwerking, maar geen van deze bijwerkingen was ernstig. De meest voorkomende bijwerking was, zoals verwacht, een reactie op de plaats van de injectie. Meestal waren ze van graad 1 (92%) en verdwenen ze binnen 7 dagen (86%). De virale onderdrukking bleef gehandhaafd: tot en met week 48 was er geen enkel bevestigd geval van virologisch falen. Opvallend was dat veel deelnemers aangaven wat pijn te voelen bij toediening (44% bij CAB-LA en 93% bij RPV-LA), maar dat alle deelnemers na 48 weken toch injecties met lang aanhoudend effect prefereerden boven dagelijkse pillen slikken.
Bron: