Stammen van Treponema pallidum die verkregen zijn van MSM uit Amsterdam, toonden een grote diversiteit. Een klein aantal stammen was klonaal geëxpandeerd, waarbij de meeste andere stammen zeldzaam waren. De hoge prevalentie van macrolidenresistentie geeft aan dat azitromycine geen alternatieve behandeloptie is.
Ondanks de beschikbaarheid van effectieve antibiotica blijft syfilis zeer prevalent. In Nederland komt syfilis vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Onderzoekers uit Amsterdam bestudeerden de verdeling van bacteriestammen en de eventuele aanwezigheid van resistentie tegen macroliden.
Het bacteriële DNA werd geëxtraheerd uit 136 monsters van genitale ulcera of huidlaesies die afkomstig waren van 135 patiënten met syfilis. Zij waren in 2016 of 2017 bij de GGD in Amsterdam geweest.
De moleculaire typering werd uitgevoerd volgens de verbeterde CDC-methode (E-CDC). Dit was mogelijk bij 99 van de 136 (73%) DNA-monsters, die positief testten in een diagnostische PCR gericht op het polA-gen.
Er werden drie genetische regio’s van de arp-, tpr– en tp0548-genen geanalyseerd. In de patiënt van wie twee monsters beschikbaar waren, verschilden de bacteriestammen. Er werd geen verband gevonden tussen de demografische en klinische kenmerken en de aanwezige bacteriestammen.
Het meest voorkomende type was 14d/g, dat werd gevonden in 23 van de 99 (23%) volledig getypete monsters. Ook in andere typeringsstudies is deze stam frequent gevonden.
Om de aanwezigheid van mutaties die gepaard gaan met macrolidenresistentie te bepalen, is een deel van de 23S rDNA-locus gesequenced. Deze sequencing was succesvol in 93 van de 136 monsters (68%). Daarvan bevatten de meeste (88%) de A2058G-mutatie. Er werd geen A2059G-mutatie gevonden.
Bron: