Een nieuwe analyse laat zien dat het longkankerscreeningsprogramma in Taiwan een groot aantal tumoren ontdekt in een vroeg stadium. Het programma is bijzonder, omdat dit het eerste screeningsprogramma is dat een geschiedenis van longkanker in de familie meeweegt.
In Azië komt relatief gezien veel longkanker voor. Daarbij zijn er in Azië veel longkankerpatiënten die nooit gerookt hebben. Taiwanese onderzoekers hebben daarom het Taiwan National Lung Cancer Early Detection Program opgezet. Aan de screening kunnen mensen deelnemen met een actieve tabaksverslaving (rokers) in de leeftijd van 50 tot 74 jaar met ten minste 30 pakjaren (het aantal jaren waarin 1 pakje per dag is gerookt). Zij moeten bereid zijn om te stoppen met roken, of al 15 jaar eerder zijn gestopt. Aan de screening mogen ook niet-rokers deelnemen als sprake is van een familiegeschiedenis met longkanker. De niet-rokende vrouwen moeten tussen de 45 en 74 jaar oud zijn, de mannen tussen de 50 en 74 jaar. In het programma worden bijna 50.000 patiënten om de twee jaar gescreend met lage dosis CT-scans.
In Singapore presenteerden de onderzoekers data van het eerste jaar van de screening, dat liep van juli 2022 tot juni 2023. De groep bestond uit bijna 19.000 rokers en meer dan 28.000 mensen met een familiegeschiedenis met longkanker. In deze groepen werd bij respectievelijk 0,6 en 1,4% longkanker ontdekt. In de gehele groep werd bij 1,1% longkanker ontdekt. Bij de meeste mensen was de ziekte nog in een vroeg stadium (0-1). Bij de rokers was dit bij 71,2% het geval en in de andere groep bij 89,4%. In totaal werd 85,1% van de ontdekte longtumoren als vroeg-stadiumziekte geclassificeerd.
De onderzoekers stellen dat longkankerscreening behulpzaam is bij het vroegtijdig ontdekken van de ziekte waardoor patiënten snel een behandeling kunnen krijgen.
Bron: