De resultaten van de gerandomiseerde TASTI-MM-studie laten zien dat kinderen en jongvolwassenen met de ziekte van Crohn het volwaardige dieet Tasty&Healthy beter verdroegen dan exclusieve enterale voeding.1 Daarnaast waren beide diëten geassocieerd met een significante verbetering van de klinische en biologische remissie, maar resulteerde Tasty&Healthy in een meer divers en gezond microbioom.
Er zijn geen exclusieve diëten met volwaardige voeding die in een gerandomiseerde en gecontroleerde klinische studie (RCT) geassocieerd waren met ontstekingsremissie bij patiënten met de ziekte van Crohn. Tasty&Healthy is een nieuw dieet dat bewerkt, ingeblikt en gefrituurd voedsel, gluten en dierlijk vet uitsluit en alle andere voeding toestaat. In de onderzoekergeïnitieerde RCT TASTI-MM worden de verdraagzaamheid – de primaire uitkomstmaat – en de werkzaamheid van het Tasty&Healthy-dieet vergeleken met exclusieve enterale voeding (EEN) bij kinderen en jongvolwassenen met milde tot matige ziekte van Crohn.
In de ITT-populatie werden 41 patiënten toegewezen aan de Tasty&Healthy-arm en 42 patiënten aan de EEN-arm.1 Van hen voltooiden respectievelijk 35 (85%) en 17 (41%; p < 0,001) patiënten 8 weken op deze diëten. De baseline patiëntenkenmerken waren vergelijkbaar in beide armen. De analyse van de primaire uitkomstmaat liet zien dat EEN significant slechter werd verdragen dan Tasty&Healthy. Het dieet werd slecht verdragen door 20 (48%) patiënten in de EEN-arm versus 5 (12%) patiënten in de Tasty&Healthy-arm (aangepaste OR 7,7; 95%-BI 2,4-25; p = 0,001).
Beide diëten waren geassocieerd met een significante verbetering van de pediatric Crohn’s disease activity index, de hoeveelheid fecaal calprotectine en de MINI-index – een maat voor mucosale genezing – tussen baseline en week 8. Hierbij was er geen verschil tussen de studiearmen. Daarnaast waren beide diëten geassocieerd met een significante verbetering van de onderzochte labwaarden, waaronder de CRP-waarde, de bezinkingssnelheid van de erytrocyten en het aantal witte bloedcellen. Opnieuw waren er geen significante verschillen tussen beide armen. Het microbioom in de darm werd echter meer divers en gezonder van samenstelling met Tasty&Healthy dan met EEN.
Bron: