Patiënten met hartfalen die hun natriuminname via de voeding beperken en daarbij minder dan het standaard maximum van ca. 2,3 g natrium per dag binnenkrijgen, ondervinden daar geen extra voordeel van. Sterker nog, het zou wel eens het risico op sterfte kunnen verhogen.
Anirudh Palicherla (Nebraska) presenteerde de uitkomsten van een meta-analyse van 9 gerandomiseerde gecontroleerde studies waarin uiteenlopende niveaus van natriumbeperking bij patiënten met hartfalen (HF) werden onderzocht. Deze studies boden ook gegevens over sterftecijfers en ziekenhuisopnames. De meeste onderzoeken waren uitgevoerd tussen 2008 en 2022, met uitzondering van 1 eerdere studie die in 1991 werd gepubliceerd. In totaal waren in deze studies bijna 3.500 patiënten met HF geïncludeerd.
De onderzoekers ontdekten dat patiënten die een dieet volgden met een streefwaarde voor natriuminname dat lager lag dan 2,5 g per dag, 80% meer kans hadden op sterfte dan de mensen die een dieet volgden met een streefwaarde van 2,5 g natrium per dag of meer. De natriumbeperkingen in de studies liepen uiteen van ca. 1,2-1,8 g per dag in de meer restrictieve onderzoeksarmen. Deze analyse liet geen trend zien naar een verhoogd aantal ziekenhuisopnames bij patiënten met HF die een restrictiever dieet volgden.
Palicherla stelde dat natriumbeperking weliswaar nog steeds dé manier is om HF te helpen behandelen, maar dat de mate van de natriumbeperking wel ter discussie staat. “Deze studie toont aan dat de focus moet liggen op het vaststellen van een veilig niveau van natriumconsumptie in plaats van het overdreven beperken van natrium. Toekomstig onderzoek zou niet alleen de optimale streefwaardes voor natriumbeperking kunnen vaststellen, maar ook subgroepen van patiënten met HF kunnen identificeren die mogelijk baat hebben bij meer of minder natriumbeperking.”
Bron