Mensen met hiv en mpox die binnen 7 dagen na het begin van de symptomen behandeld worden met tecovirimat, blijken minder kans te hebben op progressie van mpox dan degenen die deze behandeling niet krijgen. Op basis hiervan wordt geadviseerd om bij alle mensen met hiv bij wie het vermoeden op een infectie met mpox bestaat, te starten met tecovirimat.
Tijdens de mpoxuitbraak in 2022 is tecovirimat ingezet als behandeling van deze virusinfectie bij mensen met hiv, en dan met name bij degenen met een laag aantal CD4+ T-cellen of met ernstige klinische manifestaties van mpox. Over de effectiviteit van deze therapie bij mensen was echter nog vrij weinig bekend. In een gematchte cohortstudie van mensen met hiv en mpox is getracht hier enig inzicht in te krijgen.
Dit Amerikaanse onderzoek bestond uit 2 cohorten: 1 waarin de deelnemers binnen 7 dagen na het begin van de symptomen met tecovirimat werden behandeld, en 1 cohort waarin de deelnemers ofwel geen tecovirimat kregen ofwel 7 dagen na het begin van de symptomen met tecovirimat werden behandeld. In elk cohort werden 56 mensen geïncludeerd. Beide groepen waren vergelijkbaar wat betreft gemiddelde leeftijd, etniciteit, suppressie van hiv viral load, percentage ziekenhuisopnames op dag 7 en het aantal betrokken slijmvlieslocaties.
De uitkomsten toonden aan dat bij 5,4% van de mensen die binnen 7 dagen na het begin van de symptomen tecovirimat kregen, progressie van mpox optrad. Als mensen geen tecovirimat kregen of pas na 7 dagen, trad progressie op bij 23,2%.
Bron:
- Aldred B, Lyles RH, Scott JY, et al. Early tecovirimat treatment for mpox disease among people with hiv: A matched cohort analysis. CROI Congress 2024, abstract 419.