Thermale ablatie als behandeling voor kleine colorectale levermetastasen doet niet onder voor een operatie. Dat blijkt uit de Nederlandse COLLISION-studie. Als ablatie wordt gebruikt in plaats van een operatie zou dit het aantal complicaties kunnen verminderen, het verblijf in het ziekenhuis kunnen verkorten en de lokale controle kunnen verbeteren, stellen de onderzoekers.
De fase III-COLLISION-studie was een initiatief van de Dutch Colorectal Cancer Group. Voor het onderzoek werden 342 patiënten met niet eerder behandeld colorectaal carcinoom met maximaal 10 kleine levermetastasen (≤ 3 cm) gerandomiseerd naar 2 groepen. De deelnemers hadden geen metastasen in andere organen. 1 groep kreeg als behandeling voor colorectale levermetastasen voornamelijk thermale ablatie (n = 148) en bij de andere groep werden de metastasen chirurgisch gereseceerd (n = 148). De primaire uitkomstmaat van de studie was de algehele overleving (OS).
Wegens het bereiken van vooraf vastgestelde criteria die wezen op een aanzienlijk voordeel van ablatie werd de studie halverwege gestopt. Na een mediane follow-up van 28,8 maanden was er geen verschil wat betreft OS (HR 1,051). In de groep die was behandeld met een operatie overleden 3 patiënten ten opzichte van 1 patiënt in de groep die was behandeld met een thermale ablatie, maar dit sterfgeval was waarschijnlijk niet gerelateerd aan de ablatie. Ook andere eindpunten lieten een voordeel zien van het gebruik van thermale ablatie. Zo brachten patiënten na ablatie minder lang in het ziekenhuis door (mediaan 4 vs. 1 dag) en waren er bij deze patiënten minder niet-behandelbare lokale recidieven. Er waren geen verschillen wat betreft de lokale tumor-PFS en het optreden van afstandsmetastasen.
Bijwerkingen traden in de geopereerde en met ablatie behandelde groepen op bij 46 en 19% en ernstige bijwerkingen traden op bij 20 en 7% van de patiënten.
De onderzoekers concluderen dat het gebruik van thermale ablatie als standaardzorg voor kleine colorectale levermetastasen complicaties kan verminderen zonder de ziektevrije en algehele overleving te verkorten.
Bron: